≫ 

Zašto ne treba potcenjivati kubanske vakcine protiv kovida? Čak će i Iran učestvovati u testiranju

Kuba će testirati svog najnaprednijeg kandidata za vakcinu protiv kovida-19 u Iranu, objavljeno je u subotu

  • 11
Kuba, vakcina

foto-ilustracija: pixabay.com

Državni Institut za vakcinaciju "Finlaj" i Pasterov institut u Iranu potpisali su u Havani sporazum kojim će se u Iranu odvijati faza 3 kliničkih ispitivanja "Sovereign 02" vakcine protiv kovida, a sve u cilju "bržeg napredovanja u imunizaciji u obe zemlje", naveo je kubanski institut na Tviteru.

Vest stiže odmah nakon odluke iranskog vrhovnog lidera o zabrani uvoza američkih i britanskih vakcina protiv kovida uz obrazloženje da su "potpuno nepouzdane".

Međutim, postavlja se glavno pitanje - šta znamo uopšte o kubanskoj vakcini?

"Sovereign 02" je najnapredniji kandidat Kube za vakcinu protiv korona virusa jer pokazuje "rani imunološki odgovor u roku od 14 dana", saopštio je još u decembru direktor Instituta "Finlaj" Vinsent Verez.

Ali zašto se treća faza odvija u Iranu?

 

Teško je sprovesti klinička ispitivanja na Kubi budući da pandemija korona virusa u ovoj zemlji nije bila tako ozbiljna kao u većini drugih, dodao je Verez.

Iako se broj zaraženih na Kubi uvećava zbog otvaranja granica, u zemlji od 11,2 miliona stanovnika ima tek oko 14.000 obolelih i 148 smrtnih slučajeva od početka pandemije. Stoga Kuba želi da celokupno stanovništvo bude imunizovano domaćim vakcinama do prve polovine 2021. godine.

Direktor Odeljenja za istraživanja centra "Finlaj" Dagmar Garsija u intervjuu za Medicc Review govorio je o tome kako će funkcionisati kubanska vakcina i kako je uopšte došlo do otkrića.

- Da bi ova vrsta vakcina bila efikasna, presudno je znati koji je deo virusa najznačajniji. Trebalo nam je dosta vremena da to shvatimo. Ali kada je postalo jasno da je najrelevantniji domen antigena koji vezuje receptor (RBD) virusnog šiljka (S) glikoproteina (protein koji omogućava koroni da napadne ljudske ćelije putem enzima ACE2), na to smo usresredili svoje istraživanje. Koristeći uspostavljene metode genetskog inženjeringa i biotehnoloških procesa, naše kolege su uspešno proizvele RBD protein u ćelijama sisara. To nam je dalo dobro definisanu i stabilnu molekularnu strukturu s kojom možemo nastaviti istraživanje - rekao je i nastavio:

- Naš prvi kandidat, vakcina Soberana 01 je vakcina iz dve doze zasnovana na RBD aminokiselinskoj sekvenci koja po dizajnu omogućava prirodnu dimerizaciju dva RBD molekula. Ovo se kombinuje sa vezikulima spoljašnje membrane meningokokusa B koji deluju kao imunopotenzator. Ukratko, cilj je podstaći proizvodnju neutralizujućih antitela protiv SARS-CoV-2.

Kako kaže, postoji nekoliko prednosti ovakvog pristupa. Prvo, tehnološka platforma po kojoj je pravljena vakcina primenjuje se više od 30 godina.

- Razvoj je brži, a podrazumeva sigurnosne prednosti za kandidate za vakcinu. Drugo, verujemo da vakcina zasnovana na RBD proteinu ima velike verovatnoće za uspeh, jer imunološke studije na pacijentima koji se oporavljaju od kovida pokazuju da je to najvažnija virusna komponenta za indukovanje neutralizujućih antitela. Ono što je najvažnije, naša biotehnološka industrija koristi model u kojem se koordinišu naučni i tehnološki kapaciteti svake institucije, dopunjujući jedni druge. Radimo kao konzorcijum, odnosno savez koji nam omogućava brži napredak. Nijedna od naših institucija nije mogla samostalno ovako brzo da razvije kandidata za vakcinu.

A ako vakcina uđe u upotrebu, ima li Kuba kapacitete za proizvodnju?

 

- Na Kubi nemamo sve sirovine i zalihe koje će nam biti potrebne za neviđeni obim proizvodnje koji je potreban za vakcinaciju celokupne populacije. Moraju se kupiti, a za to nam je potreban novac. To beskrajno otežava američki embargo. Utiče na razvoj svakog ekonomskog i socijalnog sektora na Kubi, uključujući i vakcine. Nabavka potrebnih reagenasa za istraživanje i sirovina za proizvodnju je izazov sa kojim se svakodnevno suočavamo zbog ograničenja koja nameće embargo.

Inače, kubanski Centar za genetski inženjering i biotehnologiju radi na još nekoliko kandidata za vakcinu, zvanim Mambisa i Abdala.

Kubanski naučnici inače imaju dosta iskustva u proizvodnji vakcina. Nacionalni program vakcinacije dece u ovoj zemlji podrazumeva 11 vakcina protiv 13 bolesti, od kojih se osam čak proizvodi na Kubi. Upravo je ova činjenica i razlog zašto ne bi trebalo potcenjivati kubansku vakcinu kada i ako klinička ispitivanja budu uspešna.

Video: Kako izgleda proizvodnja i distribucija Fajzerovih vakcina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    14. januar 2021 | 11:57

    KUBA JE POD EMBARGOM VEC 6 DECENIJA ALI U MEDICINI SU PRAVO CUDO I PORED SVIH POTESKOCA !!! SARADNJA SA KUBOM ZA SRBIJU BI BILO OD VELIKE KORISTI !!!

  • JACA ♎

    14. januar 2021 | 12:16

    Bravo! Volim Kubu, SAD-u su ispred nosa, ali im prkose i ne daju se potčiniti zlikovcima.. U medicini su prvaci!

  • Jeca

    14. januar 2021 | 11:54

    Bravo kubanci!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA