≫ 

Slučaj korona virusa koji je šokirao Rusiju i zabrinuo naučnu zajednicu: "Nosić mu je bio jako vruć"

Mačak Rižik prvi je u Rusiji koji je zvanično zaražen korona virusom

  • 1
korona virus foto-ilustracija: pixabay.com

Po prvi put u Rusiji naučnici su sproveli genetsku analizu kod jedne mačke. Portal "47news" posetio je Rižika koji je korona virus dobio od svog gazde koji je doleteo iz Afrike.

14. januara u najvećoj međunarodnoj bazi podataka GISAID pojavio se zapis o prvoj mački iz Rusije koja je imala kovid-19. Za sada u celom svetu postoji tek 20-ak takvih slučajeva.

Analiza ruske mace je pak, izvršena u istraživačkom centru Sankt Peterburga.

Mačak Rižik dolazi iz Vsevološka i trentuno je živ i zdrav. Ipak, on je u vlasništvu poznatog biznismena Sergeja Šumova koji je nedavno putovao u Afriku.

- U pitanju je domaća mačka, ima tri godine. Voli da šeta, razgovara, odnosno viče, traži hranu i stalno bi se mazio. Jako je umiljat - ističe Šumov koji dodaje da je udomio jednog "iscrpljenog i slabašnog mačka" koji je sada "prilično zgodan čovek".

Kako ističe Šumov, kada su 31. decembra došli stručnjaci da od njega uzmu bris, ispostavilo se da njegova infekcija već prolazi.

- Virus koji sam pokupio na putovanju bio je oslabljen i nije bio pogodan za istraživanje, pa stručnjaci nisu mogli da utvrde da li je to južnoafrički soj ili ne. Bilo im je žao, ali nisam ja kriv. Žena se razbolela dva ili tri dana kasnije. Međutim, ona je imala običan soj korone.

Ipak, u narednim danima maca je bila ta koja je počela da pokazuje simptome.

- Tri dana od tada Rižik se vratio iz šetnje. Legao je u stolicu i nije ustajao ceo dan. Prolazio je dan, veče, pa čak i noć. Nije hteo ni da jede ni da pije. Nosić mu je bio jako vruć.

Šumov je odmah navukao masku i rukavice i odveo ga u veterinarsku ambulantu.

- Kod veterinara su me uveravali da mačka ne može da se razboli od kovida, a testovi na druge bolesti nisu ništa pokazivali. Međutim, ubrzo se javio šef odeljenja istraživačkog centra i odmah dojurio kod mene kada je čuo za Rižika. Uzeli su mu bris grla i krv. Sutradan su nam javili da ima korona virus.

Biznismen ima i još jednog ruskog plavog mačka koji nije bio zaražen. Nakon što je utvrđeno da Rižik ima novi soj korona virusa, počeo je da prima terapiju.

- Tri dana antibiotik u špricu, a paralelno sedam dana antibiotik u tabletama. Sada je ozdravio i vratio se u svoje uobičajeno raspoloženje. Inače, kada su uporedili analize ispotavilo se da je imao isti virus kao i moja žena.

mačke korona virus foto: pixabay.com

Oglasili su se i iz Istraživačkog instituta u Sankt Peterburgu i potvrdili da je Rižik dobio koronu od svojih vlasnika.

- Životinja je imala temperaturu, apatiju i odbijala je da jede. Specijalisti su zajedno sa veterinarima na klinici dr Viktora Burlakova uzeli briseve i pronašli da je maca pozitivna na korona virus. Patogeni od vlasnika i mačke su gotovo identični. Sekvencirani sojevi su pokazali da je u pitanju najčešći tip virusa u Rusiji. Sada je stanje mačke stabilno - rekli su iz instituta.

Prema istraživačima iz Kine, mačke su podložnije infekciji od pasa.

- U velikoj većini slučajeva se brzo oporave. S obzirom na činjenicu da se kućni ljubimci vrlo retko zaražavaju korona virusom, njihovi vlasnici su jedini izvor zaraze. Životinje same nisu sposobne da prenose virus drugim kućnim ljubimcima ili vlasnicima - ističu ruski stručnjaci.

Video: Ova maca je ozbiljno shvatila borbu protiv korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran bg

    15. januar 2021 | 11:39

    Ma i banane i koze i papaje ,test je budalastina i ne znam sto ga jos primenjujete silni zdravi ljudi bezveze lezali po bolnicama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA