Jovana se borila sa kovidom dva puta za 4 meseca: Ovo je njena ispovest

Jedna potpuno neobična priča o borbi sa kovidom

  • 5
Jovana Stanković foto: privatna arhiva; eklinika.rs

U očekivanju pouzdanijih istraživanja o višestrukom oboljevanju od kovida 19, stvaranju antitela i dužini stečenog imuniteta, portal E-klinika.rs prenosi neobičnu, ali autentičnu priču Jovane Stanković.

Četiri antibiotika, više od 20 primljenih infuzija, borba za svaki udah, osećaj slabosti, nemoći, straha, mnogo limunade i čajeva i dva susreta sa virusom koji je pokorio svet. Ovako svoje neobično iskustvo sa korona virusom za eKlinika portal opisuje Jovana Stanković, diplomirani filolog i novinar iz Aleksinca.

Oprez, strah i rizik zbog hronične bolesti  

Iako to nije odlika moje ličnosti, priznajem da sam na priču o pojavi nekog novog virusa na početku reagovala pomalo površno. Valjda mi je bilo lakše da mislim da se sve to dešava “negde tamo”. Sa druge strane, misao da od jedanaeste godine imam reumatski artritis, tinjala je u vazduhu. Iako je moja bolest u remisiji, spadala sam u rizičnu grupu i ta vrsta pritiska mi je u glavi stvarala dodatnu konfuziju. Čitavo proleće prošle godine sam provela u strahu, tata je donosio namirnice jednom nedeljno, a sestra i ja, sa maskama na licu i rukavicama na rukama, kupale smo ih u alkoholu.

Dvostruki atak korone na moj organizam

U julu sam prvi put preležala covid 19. Ne znam kako sam se zarazila. Testirana sam, ali  već sedam dana nakon prvog simptoma, virus je već bio u plućima, pa je rezultat bio negativan a upala tipična za covid 19 prisutna. Pridržavala sam se svih terapijskih protokola, uzimala vitamine, i dalje poštovala mere. Ipak, kako mi je majka zdravstvenu radnik, nisam mogla da se oslobodim osećaja da će nam virus ponovo doći u posetu, što se i desilo. U novembru sam se zarazila drugi put. Dobila obostranu upalu pluća i sve podnela mnogo teže nego letos. Ovog puta je i test bio pozitivan. Postoje dva potpuno nova i identična osećaja koja do tada nisam doživela, a koji mi nedvosmisleno govore uz lekarsku dokumentaciju da sam isti virus preležala dva puta. Prvi je kao da sam koprivom prošla preko sluzokože nosa i grla u momentu kada stavim kapi u nos a drugi neverovatna jeza kože glave. Nikada tako nešto nisam osetila.

Nastavak Jovanine priče pročitajte na portalu E-klinika...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    16. januar 2021 | 13:27

    Kad nece nesto milom onda hoce silom,nas ce kovid ili korona naterati da trazimo spasenje u prirodi,i nesto sto cemo koristiti kao svakodnevnu hranu koje ce biti delotvorno na nas organizam,eto ima primera gde ljudi prolaze kroz ovu upalu vise puta u kratkom periodu

  • Auspuh

    16. januar 2021 | 13:38

    Pa operi ruke, stavi masku, drži distancu...

  • Jusuf

    16. januar 2021 | 14:29

    Znači...vakcina ne vredi ništa...ni antitela

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA