Da li bi kardiovaskularni bolesnici trebalo da se vakcinišu protiv korone? Dr Janković ima odgovor

Imunolog i član Kriznog štaba objasnio je razliku između kontraindikacija i mera opreza

  • 5
Srđa Janković Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Agencija za lekove i medicinska sredstva dala je odobrenje za upotrebu za dve vakcine protiv korona virusa – Fajzer/Bajontek i „Sputnjik V“, a očekuje se da će i kineska „Sinofarm“ doći na tu listu.

Ono što, međutim, i dalje zbunjuje ljude koji žele da se vakcinišu jesu kontraindikacije i mere opreza za svaki tip vakcine pojedinačno. Ovo pitanje posebno postavljaju kardiovaskularni i hronični bolesnici – da li su i koje vakcine protiv korone kontraindikovane za njih ili bi samo trebalo da odluče koju će primiti posle razgovora sa lekarom.

Imunolog dr Srđa Janković je, gostujući na RTS, ponovio da su sve vakcine koje su odobrene proverene, a ispitivanja su pokazala da su delotvorne.

- Kad je reč o kardiovaskularnim oboljenjima i uopšte hroničnim bolestima, to mogu da budu faktori opreza, ali svakako nisu kontraindikacije – kaže dr Srđa Janković.

Dom zdravlja Novi Beograd, šalter, vakcinacija, koronavirus, stariji građani Foto: Tanjug/Nikola Anđić

- Sklonost teškim alergijama, posebno na više alergena, takođe je kontraindikacija, ali relativna. Te osobe mogu da se vakcinišu uz oprez i uz prihvatanje da je rizik toga ipak manji nego rizik same bolesti – istakao je dr Janković.

Osobe koje su imale moždani udar u poslednjih godinu dana ili akutni koronarni sindrom trebalo bi da budu oprezne.

- U dokumentaciji, ta i neka druga stanja koja su navedena u dokumentaciji uz rusku vakcinu su navedena kao stanja koja iziskuju oprez. Treba biti oprezan i odvagati; pacijent bi trebalo da razgovara sa lekarom i da donese odluku. Pošto je vakcinacija dobrovoljna, pacijent prihvata ili ne prihvata po savetu lekara, s tim što lekar neće savetovati ono što je apsolutno kontraindikovano.

Mislim da većina ljudi koji imaju ta stanja, bez obzira na to što jeste savetovan oprez, mogu i treba da se vakcinišu nakon jednog takvog razmatranja. Rizik od same bolesti kovid 19 je povećan za takve pacijente – istakao je dr Janković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    18. januar 2021 | 13:41

    Dr.Jankoviću velikodušno ti poklanjam svoju vakcinu. Pelcuj se i uživaj do sudnjega dana.

  • Miloš

    18. januar 2021 | 13:50

    Kako ga bre nije sramota! Odakle se bre on razume i u kardiovaskulana oboljenja! On i Kon su izgleda diplomirali na svim granama medicine!

  • Vuki

    18. januar 2021 | 14:15

    Hahaahaha, ne smiju se vakcinisati. Još, sve više muškaraca sa jako malim brojem spermatozoida, e biće još više muškaraca i još manje spermatozoida posle vakcine. Mladi ljudi, ko planira porodicu, ne smiju se vakcinisati!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA