Zaspali ste za volanom?! Možda patite od ovog oboljenja, evo i koji su simptomi

Slip apneja je prestanak disanja i izrazito smanjenje protoka vazduha kroz disajne puteve u toku spavanja, koje traje duže od 10 sekundi

  • 2
Slip apneja, spavanje za volanom u kolima, kola, automobil Foto: Shutterstock

Čak trećina vozača motornih vozila, koji su zaspali u toku vožnje i na taj način izazvali saobraćajnu nezgodu, bolovala je od slip apneje (sleep apnea), pokazuju studije. Reč je o poremećaju koji se manifestuje prestankom disanja i /ili izrazito smanjenim protokom vazduha kroz disajne puteve u toku spavanja, koji traju duže od deset sekundi. Ova bolest se najčešće povezuje sa hrkanjem.

Prekid disanja u snu uzrok umora i pospanosti

Zbog toga što je opasna po učesnike u saobraćaju jer usporava psihomotorne sposobnosti vozača prilikom vožnje, mnoge zemlje EU su  uvele zabranu da na njihovim drumovima voze profesonalni vozači koji nemaju uverenje da nemaju ili da na adekvatan način ne leče ovaj poremećaj. On se manifestuje prekidima disanja tokom sna, uzrok je umora i pospanosti, i može da izazove brojne zdravstvene probleme.

Naziv slip apneja (sleep apnea) potekao je kombinacijom engleske reči „sleep“- spavanje, i grčke reči „apnoia“- bez disanja. Kod osoba kod kojih u snu dolazi do delimične ili potpune, osptrukcije (suženja) gornjih disajnih puteva, nastaje poremećaj (hipopnea) ili prestanak disanja (apnea). Smatra se da je definisanje ove bolesti počelo u poslednje dve dekade prošlog veka, dok se u Srbiji o njoj govori u poslednjih petnaestak godina.

Osobe koje imaju slip apneju, zbog prestanka disanja u snu, kako za eKliniku objašnjava doktor medicinskih nauka Tatjana Radosavljević, pneumotftiziolog, ne uspevaju noću da se odmore, što se odražava na dnevne aktivnosti, jer su danju umorne i pospane.

Od lake do teške slip apneje

– Slip apneja je prestanak disanja i izrazito smanjenje protoka vazduha kroz disajne puteve u toku spavanja, koje traju duže od 10 sekundi. Ako se nekom disanje prekine 15 do 29 puta u toku jednog sata sna, on ima umerenu slip apneju. Međutim, ako je AHI indeks odnosno  prosečan broj prekida u disanju u toku jednog sata sna veći od 30 puta, reč je o teškoj slip apneji – objašnjava naša sagovornica.

Koji su simptomi slip apneje saznajte u nastavku teksta na portalu E-klinika...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    19. januar 2021 | 13:59

    Ok, ako postoje takva saznanja da se usled ovog poremećaja može zaspati u vožnji, zašto onda dozvoljavate vožnju osobama koje imaju ovakav poremećaj i u čemu je razlika da li vozač profesionalac, ili je amater? I jedan i drugi su potencijalna opasnost na putevima.

  • Bećar

    19. januar 2021 | 13:47

    Zaspao sam od umora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA