≫ 

Ivan je za 6 meseci smršao 44 kilograma: Ovako je izgledao njegov put do zdravlja i nove figure

"Uz adekvatnu pripremu i plan, čuda su moguća", poručuje Ivan Minić

  • 7
Ivan Minić; foto privatna arhiva Ivan Minić; foto privatna arhiva

Posao koji podrazumeva višečasovno sedenje, nezdrava ishrana i manjak fizičke aktivnosti su kobni trio sa čijim se posledicama manje-više suočavamo svi u vreme pandemije korona virusa. Uz nezaobilazni višak kilograma, ovakav način života može da dovede i do brojnih bolesti i stanja koja je kasnije teško "popraviti".

Ivan Minić iz Beograda je i pre pandemije imao problema sa kilažom. Povreda koja ga je onemogućila da nastavi sa ubitačnim treninzima, u kombinaciji sa prevelikom posvećenošću poslu, stresom, obrocima u vidu pica i pekarskih proizvoda zalivenih gaziranim napicima, rezultovali su porazom na planu zdravlja. Za godinu dana ugojio se čak 70 kilograma!

O tome je pisao i na svom blogu na mreži LinkedIn.

Rekord – 188 kilograma

- Na početku, ti se gojiš, ali telo to može da ponese, imaš snage, mlad si, ne osećaš toliko. Kasnije sve to dolazi na naplatu. Sećam se samo jednog trenutka kada sam iz nekog razloga morao da potrčim, sa nekih 30-ak kilograma viška - i nije problem, ide to, ali kad treba da staneš... E, onda shvatiš da stvari ipak nisu više tako jednostavne sa takvim viškom – napisao je Ivan.

Imao je, kaže, nekoliko perioda od po tri do šest meseci u kojima je uspevao da smrša 35-45 kilograma, i dovede sebe relativno blizu povratka na pravi put, ali... Uvek bi se isprečilo nešto što jednostavno nije mogao da ignoriše.

Ivan Minić; foto privatna arhiva Ivan Minić; foto privatna arhiva

- Pre nekoliko godina, bio sam najteži ikada, imao sam 188 kg. Prošle godine, kada sam donekle došao sebi, bio sam na 152 kg. Početkom 2020. bio sam na 174 kg. To deluju kao ogromne razlike, ali suštinski, kada nemaš aktivnost i imaš veliki višak, to su razlike koje se relativno brzo dese, na nivou od nekoliko meseci – podelio je Ivan.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Ivan Minic (@burek85)

Zabrinjavajući rezultati krvnih analiza

Odmah zatim, usledilo je putovanje koje je umesto tri nedelje potrajalo tri meseca jer nije mogao da se vrati u Beograd, a situacija sa koronom je dodatno učinila situaciju sa poslom teškom i nepredvidljivom.

- Iz Amerike sam se vratio sa 164 kg. Smršao sam, jer sam vodio računa šta jedem, hranu sam pripremao i sa te strane to iskustvo je bilo zanimljivo, u svoj svojoj traumatičnosti. Ono što nisam radio, od Nove godine - nisam pio terapiju za insulinsku rezistenciju, i znao sam da mi šećer sigurno nije sjajan – napisao je Ivan.

Njegove slutnje su se obistinile - po dobijanju analiza video je da su brojke otišle "nebu pod oblake".

Ivan Minić; foto privatna arhiva Ivan Minić u avgustu 2020.; foto privatna arhiva

- To je 15. jul, a prvi slobodan termin kod doktorke prim. dr sci Vesne Mijailović koja je aposlutno fantastična i najtoplije je preporučujem svima je 17. avgust. Poslednji put sam bio u martu 2019. godine. Donosim odluku da se vratim na terapiju kakva je bila pre, da se zaista posvetim tome da napravim rezultat i da pre pregleda izvadim ponovo krv, i sa tim odem kod doktorke. Prvo, jer nema razloga da gubim vreme, a drugo jer verujem da je dobro da pokažem da sam posvećen i zaista ozbiljan da ovoga puta napravim rezultat – bio je odlučan Ivan.

Zdravlje u fokusu

Napravio je i „plan rada“ u okviru svog projekta „Zdravlje u fokusu“:

- Probao sam svojevremeno fasting i to mi je išlo OK. Išao sam postepeno i došao do toga da sam na OMAD (one meal a day) i da mi to prija. Povratak na terapiju sa sobom nosi i smanjenje apetita, što sam video kao priliku da ubrzam i krenuo sam odmah sa jednim obrokom dnevno.

Minić svakog dana u periodu između 14 i 15:30 jede jedan obrok - otprilike 20-25% veći od prosečnog ručka. Taj obrok je, kaže, low carb, ali ne preterano striktno - meso, povrće, salata, kuvano. Bez šećera u bilo kom obliku na dnevnom nivou, ali povremeno, obično vikendom, porcija lubenice ili nešto slično.

Iako kaže da suštinski jede puno, ima samo jedan obrok dnevno i ne jede ništa narednih 23-24 časa.

Pored toga što vodi računa šta jede, Ivan ne gricka između obroka i ne pije ništa što sadrži šećer ili kalorije i na bilo koji način bi moglo da prekine proces mršavljenja.

- Pravim limunadu i pravim svoj ledeni čaj tako što skuvam čaj od nane i ohladim ga koji ponekad malo zasladim Eritritolom, jer on nema glikemijski indeks. Posle dve nedelje ubacio sam plivanje gde se trudim da ne forsiram, a planiram da ubacim i teretanu i trening snage ne prevelikog intenziteta kada se dodatno smiri situacija sa koronom – najavio je na svom blogu.

Prevazilaženje krize

Minić kaže da mu ovakav način ishrane ne pada teško, jer postoji plan koji prati. Prija mu što na spavanje odlazi praznog stomaka, ima bolji san... Ali, ima i dana kada ga „uhvati nervoza“. Tad, kaže, popije kiselu vodu ili čašu limunade ili ledenog čaja i to prođe.

- Ukoliko vi nikako ne možete da se iskulirate, i možete takvim danima i da pokleknete, ali umesto da pojedete kesicu čipsa, pojedite 5-6 listića pršute ili nekog suhomesnatog proizvoda, par kornišona, kašiku ajvara ili nešto slično. Kiselo mleko je, recimo, super rešenje za takve situacije – savetuje Minić.

On veruje da prvih nekoliko dana mogu da budu teški, ali isto tako veruje da je to moguće prebroditi.

- Postoji opcija da krenete laganije, sa 8-16 planom (gde obroke rasporedite u 8 sati, a post na ostalih 16 sati), pa to lagano možete razvijati u smeru 6-18, 4-20. A možete možda ostati i na 8-16, i to će imati rezultata. Intermittent fasting ima svoje pozitivne posledice po organizam. Nisam stručan da kažem da je za svakoga, ali istražite ga kao i OMAD, i veoma lako ćete doći do osnovnih informacija o principima na kojima funkcioniše – posavetovao je Ivan.

"Čuda su moguća!"

Rezultati krvnih analiza su mu odlični, doktorka je, kaže, prezadovoljna, a Ivan se oseća fantastično.

- Cilj je da još spustim kilažu, da mogu da se skinem sa lekova za insulinsku, i da nakon toga, ako situacija dozvoli ojačam kroz trening snage, a zatim podignem kondiciju i dođem ponovo u situaciju da se fizički osećam dobro, snažno, stabilno, i da mogu da se bavim sportom na način na koji želim. Jer to je onda dobitna kombinacija i za stres i za sreću – komentariše Ivan.

Njegov podvig inspirisao je mnoge da se odvaže da krenu istim putem. Pitali smo ga koja je to ključna rečenica koju bi izdvojio kao najjaču motivaciju.

- Uz adekvatnu pripremu i plan, čuda su moguća – kaže Minić za Telegraf.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA