Hrvatska objavila analizu prijavljenih nuspojava na vakcinu protiv koronavirusa

Prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primenu simptomatske terapije

  • 0
Pfizer BioNTech Fajzer Biotek vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Hrvatska agencija za lekove (HALMED) objavila je danas analizu prikupljenih informacija u vezi s bezbednošću vakcine protiv korona virusa u Hrvatskoj i drugim zemljama i mogućim nuspojavama.

Prema saopštenju HALMED-a, najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na lokalne reakcije, odnosno bol i oticanje na mestu primljene vakcine, zatim glavobolju, povišenu telesnu temperaturu, umor, slabost, groznicu i mučninu.

Reč je, navodi se, o očekivanim nuspojavama, koje se često javljaju i slične su nuspojavama drugih vakcina, i najčešće su blagog do umerenog intenziteta.

Prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primenu simptomatske terapije (na primer hladni oblozi, lekovi sa snižavanje povišene telesne temperature i lekovi protiv bolova).

Među ozbiljnim nuspojavama najčešće su zabeležene reakcije preosetljivosti, koje su se manifestovale kao osip, svrab i koprivnjača nedugo nakon primene vakcine, zbog čega su primenjeni antialergijski lekovi i nakon čega je u svim slučajevima došlo do oporavka.

Sinovac Biotech kineska vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Radilo se o odraslim osobama mlađe do srednje životne dobi.

Prema analizi prijavljenih nuspojava HALMED-u, u starijoj populaciji zabeležen je, navodi se, manji broj nuspojava i one nisu bile teške, što je u skladu s podacima iz kliničkih ispitivanja.

HALMED nije primio ni jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom.

Primljene su, dodaje se, dve prijave neželjenih događaja, odnosno događaja koji su vremenski povezani s primenom vakcine a za koje nema uzročno-posledične povezanosti sa prijmenom vakcine.

Reč je o neželjenim događajima sa smrtnim ishodom kod osoba starije životne dobi s teškim zdravstvenim stanjem.

U oba navedena slučaja kao uzrok smrti utvrđen je zastoj rada srca, navodi se u analizi, preneli su hrvatski mediji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA