Biontek: Vakcina Fajzer/Biontek štiti od novih sojeva kovida

Poslednji rezultati laboratorijskih istraživanja

  • 1
fajzer, pfizer foto-ilustracija: pixabay; tanjug/ap

Vakcina protiv COVID-19 koju su razvili Fajzer i Biontek verovatno štititi i od zaraznijeg soja korona virusa koji je otkriven u Britaniji i raširio se širom sveta, pokazuju rezultati poslednjih laboratorijskih testova Bionteka koji su danas objavljeni.

Ohrabrujući rezultati analize preko krvi učesnika u novim ispitivanjima koje je sproveo nemački Biontek zasnovani su na opsežnijim istraživnajima od onih koje je američki proizvođač lekova Fajzer objavio prošle nedelje, prenosi Rojters.

Prošle nedelje je Fajzer saopštio da je slična laboratorijska studija pokazala da je vakcina efikasna protiv jedne ključne mutacije, nazvane N501Y, pronađene u obe visoko prenosive nove varijante koje se šire u Britaniji i Južnoj Africi.

Najnovija studija Bionteka, objavljena na sajtu „bioRxiv.org“, koja još uvek nije recenzirana, sprovedena je na sintetičkom virusu sa 10 mutacija koje su karakteristične za varijantu poznatu kao B117 identifikovanu u Britaniji, a među 11 autora studije su Ugur Sahin i Ozlem Tureci, suosnivači Bionteka.

Ova studija pruža dalju nadu jer se u Britaniji svakodnevno beleži rekordan broj smrtnih slučajeva od COVID-19, za koje se veruje da je odgovaran prenosiviji soj infekcije, a to takođe znači da razvoj vakcina za ovu bolest za sada ne bi morao da se krene ispočetka, navodi agencija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA