≫ 

Dr Nestorović za "Telegraf" otkriva šta bi trebalo da pijete barem dve-tri nedelje pred vakcinaciju

Nestorović ocenio da bi probiotici trebalo da se uzimaju najmanje dve nedelje pre vakcinacije

  • 15
Nestorovic, Korona Virus

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Pixabay

Profesor dr Branimir Nestorović je ocenio da upotreba probiotika pre vakcinacije protiv korona virusa može znatno pospešiti imunitet.

Naime, čuveni dečiji plumolog izjavio je za "Telegraf" da je probiotike poželjno uzimati najmanje dve nedelje pre vakcinacije kako bi bili delotvorni i efikasni.

- Probiotici su stimulatori imuniteta, a to je pokazano za mnoge vakcine, ali moraju da se uzimaju bar dve, tri nedelje pre, kako bi pojačali imuni odgovor - izjavio je profesor.

On je takođe naveo da je nephodno uzimati ih nedeljama pre primanja vakcine, a ne samo dan, dva pre, kao i nastaviti sa upotrebom i dve nedelje nakon vakcinacije.

- Probiotik pojačava reaktivnost tih ćelija i stimuliše takozvani urođeni imunitet. Mi se rađamo sa ogromnim repertoarom odbrane, skoro svega što je preživela, recimo majka, baba, deda...

Probiotici igraju važnu ulogu u razvoju i uspostavljanju crevne mikroflore i podstiču sazrevanje imunog sistema. Ovo pomaže da se postigne bolji vakcinalni odgovor i bolja odbranu od infekcija.

- Za mnoge vakcine postoje dokazi. Recimo, za MMR vakcinu bilo je puno istraživačkih radova, a upotreba probiotika u cilju pospešivanja imunog odgovora opšte je poznata kao efikasna - zaključio je dr Nestorović.

Probiotik ne pruža zaštitu od neželjenih efekata vakcine, kako bi neko mogao da zaključi, zapravo probiotici su korisne bakterije koje žive u crevima i deluju na određene strukture, stimulišući sličnu funkciju kao što, primera radi krajnici čine u zaštiti od infekcija, objasnio je doktor.

- Oni nespecifično stimulišu imuni odgovor ne samo ka jednom uzročniku nego stvarju opštu otpornost organizma. Ako postoji neko zapaljenje u organizmu, oni će težiti da ga vrate u balans, odnosno na početak. Sublimuju loš odgovor na infekciju, a pospešuju dobar - bio je jasan doktor.

Probiotske bakterije su isto što supementi za podizanje imuniteta, ne moraju biti apsorbovane već mogu delovati iz unutrašnjosti creva i zato su neželjena dejstva minimalna, zaključio je profesor Nestorović u razgovoru za "Telegraf".

Video: Mirjana Karanović primila vakcinu protiv korone: Ništa ne boli, super

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • U capiro

    21. januar 2021 | 13:19

    Znači dve nedelje pre vakcine šljivu i kiseli kupus.

  • Tt

    21. januar 2021 | 13:41

    Bravo Nestorovicu!-Upravo si ljudima dao savet da sledece tri nedelju prolongiraju vakcinaciju da bi uzimali probiotik.

  • Boža zemunac

    21. januar 2021 | 14:39

    Poštovani Nestoroviću , ja uzimam vodku.ŽIVELI. Vakcinu uzeti neću. Živi bili i Bog vas čuvao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA