Jedna trećina žena ima ovaj problem o kome retko priča, a sada se pojavilo revolucionarno rešenje!

Više od 300 miliona žena širom sveta pati od neke vaginalne infekcije. Smatra se da će ovaj broj biti u dramatičnom porastu u narednim godinama

  • 4
Vaginalna infekcija Foto: Shutterstock

Godišnje, širom sveta, više od 300 miliona žena ima problem sa nekom vaginalnom infekcijom. Ovaj broj će biti u velikom porastu u narednim godinama. Verovatno ste i Vi u nekom periodu svog života imale problema sa intimnim nelagodnostima, pojačanim vaginalnim sekretom, crvenilom, svrabom i bolnim odnosima. Ginekološke tegobe više nisu i ne smeju biti tabu tema o kojoj se ne priča. Vaginalne infekcije su najčešće uzrokovane bakterijama ili gljivicama.

Savremeni životni stil svakako pogoduje razvoju vaginalnih infekcija. Razni faktori doprinose razvoju vaginalnih infekcija: pad imuniteta, konstatan psiho-fizički umor, emocionalni i psihološki stres, loše prehrambene navike, česta upotreba antibiotika i antibebi pilula, korišćenje agresivnih sapuna za intimno pranje, kao i često menjanje partnera.  Žene koje pate od dijabetesa ili imaju neki hormonski poremećaj, posebno su osetljive na nastanak vaginalnih infekcija.

Danas smo svedoci i pandemije COVID-19. Antibiotici koji se koriste u tretmanu komplikacija i težih formi bolesti COVID-19 nisu selektivni, a time uništavaju i dobre i loše bakterije i često dovode do pojave vaginalnih infekcija.

Intimno zdravlje je od velikog značaja za žene i ne sme biti kompromisa kada je ono u pitanju. Nelečene infekcije mogu izazvati sterilitet, neprohodnost jajovoda ili ranica na grliću materice. Godinama je poznata činjenica da je rak grlića materice povezan sa onkogenim HPV virusom. Nažalost, Srbija u Evropi prednjači po broju obolelih žena od ove bolesti, sa brojom od oko 1200 novotkrivenih slučajeva godišnje. Skoro polovina vaginalnih infekcija se javlja asimptomatski i ovo predstavlja veliki zdravstveni problem. Naime, žene imaju infekciju, ali nisu svesne njenog prisustva. Ovakav tip infekcija koje ne daju simptome traži posebnu pažnju, jer ih ne lečimo, a bolest napreduje.

U današnjem modernom društvu, sterilitet, odnosno neplodnost, predstalja veliki socio-ekonomski i zdravstveni problem. Kod žena, uzrok steriliteta je najčešće povezan sa vaginalnim infekcijama koje nisu na vreme dijagnostikovane i lečene. Da bi dobile potomstvo i postale majke, veliki broj žena se podvrgava procesu vantelesne oplodnje (VTO). Kako bi se šanse za uspešnost vantelesne oplodnje povećale, bitno je da pre i tokom samog procesa VTO žena ima dobro ginekološko zdravstveno stanje i odsustvo vaginalnih infekcija.

Dalje, još jedno stanje pogoduje nastanku vaginalnih infekcija, a to je trudnoća. Hormonske promene u telu žene koje se javljaju tokom trudnoće stvaraju pogodno tle za razvoj infekcija. Sve vaginalne infekcije tokom trudnoće zahtevaju poseban oprez, jer predstavljaju rizičan faktor za neke komplikacije koje se mogu javiti: prevremeni porođaj, spontani pobačaj ili se beba može zaraziti tokom samog čina vaginalnog porođaja. Iz ovog razloga neke bebe odmah po rođenju dobijaju infektivni konjuktivitis. Od velike je važnosti redovno pratiti zdravstveno stanje trudnica, sprečavati i na vreme lečiti sve ginekološke probleme u trudnoći, u cilju izbegavanja posledica po mamu i bebu.

bol u stomaku, grčevi, menstruacija, menstrualni bolovi, devojka, žena Foto: Shutterstock

Da li ste čuli za vaginalnu mikrobiotu? Čemu ona služi?

Poznato vam je da u crevima žive dobre probiotske bakterije koje utiču na imunitet,dobro varenje, stvaranje vitamina, i štite crevnu sluznicu od različitih patogenih bakterija. Iz sličnih razloga, u vaginalnoj sredini se nalazi i živi mikrobna zajednica dobrih bakterija – ranije smo je zvali vaginalna flora, a danas vaginalna mikrobiota koja štiti vaginalnu sluznicu od nastanka infekcija. Najveći broj dobrih bakterija koje naseljavaju urogenitalni trakt čine bakterije poznate kao laktobacili. Laktobacili, kao što im samo ime kaže, proizvode mlečnu kiselinu koja je odgovorna za održavanje pH vrednosti vaginalne sluznice u idealnom opsegu. Takođe, laktobacili formiraju biofilm na vaginalnoj sluznici, ne dozvoljavajući patogenim-lošim bakterijama i gljivicama da dođu do hrane i da se razmnožavaju. Kada se poremeti pH vrednost i odnos dobrih i loših bakterija, dolazi do stanja disbioze, i tada nastaju vaginalne infekcije.

Na koji način se vaginalne infekcije leče?

Način lečenja prvenstveno zavisi od uzročnika koji je izazvao infekciju. Uzročnik se najčešče mikrobiološki izoluje, a veliko iskustvo lekara pomaže u tačnoj dijagnostici. Od terapije, ginekolog će Vam najčešće prepisati neki lokalni antibakterijski ili antigljivični lek, u formi kreme ili vaginalete. Terapiju vaginalnih infekcija nikada ne biste trebali sami da određujete, lekari imaju dovoljno znanja i prakse da Vas posavetuju o načinu i dužini trajanja terapije, koja se razlikuje od slučaja od slučaja. I tačno je da će Vam lokalni tretman pomoći i ublažiti neprijatne simptome, ali kao posledica infekcija, a i samog tretmana koji neselektivno ubija i loše i dobre bakterije, dolazi do poremećaja (disbioze) vaginalne mikrobiote, te se infekcije često ponovo pojavljuju. Ovakve ponavljajuće infekcije javljaju se kod polovine žena, jer i dalje postoji neravnoteža između dobrih laktobacila i patogena-uzročnika infekcija.

Kako sebi da pomognem ukoliko imam neku vaginalnu infekciju?

Prvo posetite ginekologa, a zatim uradite sve što je do Vas da održavate intimno zdravlje u balansu i ravnoteži. Menjajte životni stil, ukoliko imate loše navike. Pojačajte imunitet, konzumirajte više voća i povrća, a manje rafinisanih šećera. Uvedite šetnju ili neki vid fizičke aktivnosti u dnevnu rutinu. Koristite vitamin D, koji pomaže imunom sistemu u borbi protiv infekcija. Dalje, zdrav san je izuzetno važan, kao i izbegavanje stresnih situacija kad god je to moguće.  Intimnu zonu perite isključivo vodom ili blagim sapunima namenjenih toj regiji. Koristite kvalitetno pamučno donje rublje. Laktobacili u formi oralnih tableta/kapsula koje se piju su odlično i komforno rešenje za sprečavanje i kao podrška tretmanu vaginalnih infekcija. Upotrebom probiotskih preprata povećava se broj laktobacila na vaginalnoj sluznici i stvara se zaštitni biofilm koji vas štiti od različitih uzročnika bolesti.

Više laktobacila – zdrav mikrobiom –manje infekcija.

Probiotski preparati su namenjeni i za preventivnu upotrebu, kao i trudnicama i dojiljama, ženama u menopauzi, devojčicama.

Biota Foto: premiumpharma.rs

Da li postoji razlika među vaginalnim probioticima prisutnim na tržištu?

Razlike postoje. Nisu svi vaginalni probiotici isti. Neki proizvodi moraju da se čuvaju u frižideru, jer sadrže laktobacile koji su termolabilni i manje efikasni ukoliko se čuvaju na sobnoj temperaturi. Treba obratiti pažnju i na količinu laktobacila, a posebno na vrste laktobacila koje preparat sadrži. Najbolji probiotski preparati za vaginalnu mikrobiotu treba da sadrže najdominantnije sojeve laktobacila (L. Crispatus, L. Gasseri, L. Jensenii)

BIOTA intima je revolucionarni oralni probiotski preparat razvijen specijalno i posebno za žene. Sadrži čak 6 milijardi laktobacila koji se dominantno nalaze u zdravoj vaginalnoj mikrobioti. BIOTA intima štiti vaginalnu sluznicu, održava pH vrednost idealnim, formira zaštitni biofilm i štiti žene od nastanka vaginalnih infekcija. Vitamin D je sastavni deo preparata BIOTA intima i doprinosi lokalnoj i sistemskoj aktivaciji imunog sistema. Laktoferin je još jedan važan sastojak preparata. Laktoferin u sebi nosi gvožđe. Uspešno se koristi kod anemija, naročito u trudnoći. Takođe,  laktoferin poseduje snažna antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva, i pruža značajnu podršku laktobacilima u borbi protiv svih vrsta vaginalnih infekcija.

Za koga je BIOTA intima?

Revolucionarni, naučno-dokazan i efikasan preparat BIOTA intima namenjen je ženama svih starosnih dobi, počevši od tinejdžerskog perioda i prvih menstruacija, pa sve do menopauze. Bezbedan za primenu u trudnoći i tokom dojenja. Igra veliku ulogu u pripremi za proces vantelesne oplodnje. Karateriše ga komforna oralna primene, pije se samo 1 kapsula dnevno, između obroka i ne zahteva čuvanje u frižidieru. BIOTA intima je inovativni, a samim tim i jedini preparat na tržištu koji u svom sastavu sadrži tačno određen odnos dobrih probiotskih bakterija-laktobacila i efikasne imunomodulatore – Vitamin D3 i laktoferin. Ovakva formulacija pruža podršku dobrom zdravstvenom stanju svake žene, smanjuje broj i učestalost nastanka vaginalnih infekcija, sprečava njihovo vraćanje i ponavljanje i doprinosi jakom imunom sistemu svake žene.

BIOTA intima – JEDNOSTAVNO ZA ŽENE

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    22. januar 2021 | 13:18

    Realno najprakticnije, a i u ova krizna vremena dobro dodje probiotik i vit.D

  • Seherezada

    22. januar 2021 | 13:17

    Prava stvar

  • Jasna

    22. januar 2021 | 21:13

    Za svaku preporuku ovaj probitik. Upravo ga pijem uz antibiotik i nemam smetnji ni sa stomakom ni sa sekretom, a inace uvekkad koristim antibiotik se poremeti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA