EU odlučila: 27 zemalja ugovorile međusobno priznavanje testova na korona virus

Preporuka takođe uključuje odredbe koje se odnose na izazove "evolutivne pandemije"

  • 0
Nemačka, testiranje, testiranje na korona virus, korona virus

Foto: Tanjug/AP

Zemlje članice EU saglasile su se danas o jačanju upotrebe brzih testova na antigen i o uzajamnom priznavanju rezultata testa na korona virus, saopšteno je iz Saveta EU.

U Savetu navode da su upotreba brzih testova i uzajamno priznavanje rezultata testova na kovid-19 širom EU od suštunskog značaja za ublažavanju širenja virusa, kao i da doprinose nesmetanom funkcionisanju unutrašnjeg tržišta i da olakšavaju prekograničnog kretanje i lečenja.

- Ključne komponente ove preporuke uključuju validaciju i međusobno priznavanje brzih testova antigena i RT-PCR testova među državama članicama, razmenu standardizovanog skupa podataka, izradu zajedničke liste brzih COVID-19 testova za antigen i određivanje prioriteta za upotrebu takvih testova - navodi se u saopštenju Saveta EU, a prenosi Tanjug.

Preporuka takođe uključuje odredbe koje se odnose na izazove "evolutivne pandemije" tj. da zajednička lista odgovarajućih brzih testova na kovid-19 treba da bude dovoljno fleksibilna za dodavanje ili uklanjanje onih testova na čiju efikasnost utiču mutacije virusa.

Video: U Srbiji se pojavio test u apotekama namenjen privatnim zdravstvenim ustanovama a ne građanima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA