≫ 

Dr Ana Gligić savetuje koja je vakcina najbolja ukoliko planirate dete u skorijem periodu

Čuveni srpski virusolog podelila svoja razmišljanja na temu vakcina

  • 60
dr Ana Gligić; foto screenshot Youtube/RTS dr Ana Gligić; foto screenshot Youtube/RTS

Da li smemo da primimo vakcinu protiv korona virusa ukoliko planiramo bebu – jedno je od čestih pitanja otkako su stigle vakcine. U Srbiji su odobrene tri vakcine: Pfizer, Sputnik V i Sinofarm. Stručnjaci su već objasnili da se ni jedna od ovih vakcina ne preporučuje trudnicama i dojiljama, da je one mogu primiti samo uz sopstvenu saglasnost.

Cenjeni virusolog dr Ana Gligić za eKliniku objašnjava kako treba da razmišljaju sve buduće mame, sve one koje tek planiraju potomstvo. Da li ako planiramo bebu, smemo da primimo vakcinu, koju, i kada?

Iskustva sa variolom su veoma značajna

− Najpre da podsetimo – trudnica koja je u prvom tromesečju, ne treba da prima niti da pije ni lekove ni antibiotike, osim ako nije „stani pani“, i to isključivo uz savet lekara. E sada, najbolje je da vam isprirčam i ovo. Mi smo ispitivali tu nesrećnu variolu i kod trudnica koje su tada vakcinisane. Uzimali smo kiretažni materijal iz Zemunske bolnice, a bilo je oko 200 kiretaža. Ja sam pokušala sam da izlozujem virus, ali ga nije bilo. Nismo imali nikakve alarmantne rezultate, čak ni taj živi variola virus koji je bio vakcini, nije ništa ostavio. Drugo, tretirali smo krv iz pupčanika prilikom porođaja novorođenčadi vakcinisanih majki. Analizirali smo i krv majke i krv iz pupčanika deteta. Našli smo da dete ima do četiri puta više antitela za vakcinisani virus nego majka. Znači, priroda se na neki način pobrinula da zaštiti plod, dala mu je veći imunitet nego što je majka imala. To je bio slučaj, dakle, sa vakcinom protiv variole – kaže dr Gligić.

Korona se još ispituje

Rezultati ovog istraživanja, kaže dr Gligić, publikovani su prošle godine.

− Zato nam je rad koji smo objavili prošle godine pročitan 1.500 puta! Trebalo je dugo remena da se to publikuje i taj rad je velika pomoć i za ovu pandemiju, ali mi ovaj virus ne znamo. Ne znamo šta će još da napravi. Nedovoljno je ispitan, a i neke vakcine su takođe nedovoljno ispitane na trudnicama. Ali, ono što ja od aprila govorim je da klasičnu vakcinu na celi virus, mrtav i oslabljen – treba uneti. Zato što imamo iskustvo sa polio vakcinom protiv dečije paralize koja je suzbila virus, svela ga na minimum. Ja propagiram takvu vakcinu. Ove ostale vakcine mogu se pokazati kao veoma dobre naravno, ali nemaju dovoljno ispitivanja kod trudnica i dece, jer je malo vremena prošlo – objašnjava dr Gligić.

A koju vakcinu je najbolje da prime žene koje u skorije vreme planiraju potomstvo saznajte u nastavku teksta na portalu E-klinika...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan233

    23. januar 2021 | 14:15

    Kako to da nijedan vazniji politicar ili milijarder još nije preminuo od virusa?Politicari stalno putuju a bogatasi sigurno prave tajne zurke. Kako nijedan migrant u Srbiji nije preminuo od korone niti je zabiljezen slucaj da je neko od njih zarazen?Oni ne mogu poštovat nijednu meru koju je krizni stab donosio.Nemaju maske, nije moguce da drze distancu od dva metra i nije moguce da se izoluju

  • Hmm

    23. januar 2021 | 12:16

    Isprica svasta i na kraju nista ne rece...

  • Posmatrac

    23. januar 2021 | 13:12

    Najbezbednije je da je ne uzimate uopšte!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA