≫ 

Opasan sindrom: Do kakvih je komplikacija došlo kod dečaka (11) iz Zagreba koji je umro od kovida

Dečak (11) koji je preminuo od posledica infekcije korona virusom, imao je multisistemski upalni sindrom

  • 7
Bolnica, korona, koronavirus Ilustracija; Foto: Tanjug/AP

Region je potresla vest da je tokom noći dečak starosti 11 godina preminuo u Klinici za infektivne bolesti „Dr Fran Mihaljević“ u Zagrebu od posledica kovida 19.

Reč je o najmlađoj preminuloj osobi od posledica SARS-CoV-2 virusa u Hrvatskoj.

Prema nezvaničnim saznanjima Jutarnjeg lista, dečak nije imao nikakvu istoriju bolesti.

Došlo je do retke komplikacije koju su lekari počeli da primećuju kod malog broja dece koja su bila zaražena korona virusom, navodi isti izvor.

Kod dečaka koji je izgubio bitku protiv kovida 19 došlo do multisistemskog upalnog sindroma (MIS-C), vrlo retkog i posebno opasnog sindroma koji pogađa decu od dve do 15 godina, a koji je detektovan u aprilu prošle godine u SAD i Velikoj Britaniji kod dece obolele od kovida 19.

Sindrom ima značajne sličnosti sa sindromom toksičnog šoka i Kawasakijevog sindroma, i izaziva upalu krvnih sudova po celom telu.

- Upala može da ograniči protok krvi i da ošteti srce, bubrege i druge organe. Sindrom može da bude posledica imunog odgovora organizma na prisustvo korona virusa SARS-CoV-2 - objasnio je u stručnom radu Kvang Sik Kim, dečji infektolog u Dečjem centru Džons Hopkins. - Najčešće se javlja u roku od četiri nedelje od izloženosti virusu.

Infektolog Sik Kim savetuje da bi roditelji hitno trebalo da zatraže lekarsku pomoć ako obolelo dete ima temperaturu koja prelazi 38 stepeni Celzijusa 24 sata ili duže i da, uz povišenu temperaturu ima barem još jedan od sledećih simptoma: neuobičajena slabost, crveni osip, bol u stomaku, povraćanje, dijareja, natečene ruke ili noge, crvene i ispucale usne, kao i crvene oči.

Prema dosadašnjim iskustvima, smrtnost kod dece koju pogodi ovaj sindrom iznosi oko 1,5 odsto.

Prema dostupnim podacima, u periodu od šest meseci u Americi je zabeleženo 1.659 slučajeva ovog sindroma, od kojih je 26 završilo smrću deteta.

U Sloveniji je zabeleženo 48 slučajeva bez smrtnih ishoda.

Video: Sa kakvim stanjem pacijenti zahtevaju respirator i do kakvih komplikacija može doći

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneza

    24. januar 2021 | 12:09

    Dusa mala. Pocivaj u miru. Bas, tuzno..11 godina i kraj. Uzas

  • Tanja

    24. januar 2021 | 13:01

    Sve ove simptome imao je moj sin pocetkom Marta. Kada sam zvala dom zdravlja da pitam kada radi nas dr, rekli su mi da ga ne dovodim i sacekam da padne temperatura..sva sreca ozdravio je, ali sam prosla pakao nekoliko dana..

  • Miladinka

    24. januar 2021 | 12:58

    Tugooooo moja jadno djete iskreno saucesce familiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA