≫ 

7 saveta za snižavanje povišenog holesterola: Dve vrste ulja saveznici na putu do zdravlja

Povišen holesterol može biti uzrokovan lošim životnim navikama, ali i ishranom

  • 0
Holesterol u krvi Foto: Shutterstock

Visok holesterol predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik, ali male, jednostavne navike koje ćete uvesti u svakodnevicu mogu da pomognu da držite holesterol pod kontrolom. Ujedno, one će pozitivno uticati na vašu dugovečnost.

Dijetetičar Korin Tojn podelila je savete ljudima koji bi trebalo da smanje nivo holesterola. Ona otkriva najbolju vrstu jestivog ulja koja se koristi. Neki su čuli da bi trebalo da koriste kokosovo ulje u kuvanju. Međutim, Tojn u potpunosti odbacuje tu ideju jer je, kaže, kokosovo ulje bogato zasićenim mastima, što je povezano sa povećanim nivoom holesterola.

- Umesto toga, ljudima je bolje da koriste ulja sa visokim sadržajem nezasićenih masti, poput biljnih i ulja semenki. Dva sjajna primera takvih ulja su ulje repice i maslinovo ulje, koje mogu da pomognu u smanjenju LDL holesterola - kaže Tojn.

Šta je LDL holesterol?

Lipoprotein niske gustine (LDL) holesterol se inače smatra "lošim" holesterolom. Ova vrsta holesterola može oštetiti arterije, uzrokujući njihovo sužavanje i različite zdravstvene probleme.

Tojn savetuje da jedete zdraviju hranu tokom dana. Trik je u tome da voće smestite na vidno mesto, što će vas podstaći da ga i konzumirate.

- Prvo "jedemo očima". Zato držite voće u nivou očiju i pokušajte da sakrijete slatkiše koji vas neće dovoditi u iskušenje - navela je ona.

Srcani udar, infarkt. srce, pritisak, bol u grudima, ekg Foto: Shutterstock

Još jedan koristan savet za smanjenje nivoa holesterola je uključivanje više vlakana u ishranu. Vaše telo tada "izvlači" holesterol iz krvotoka da bi stvorilo više žuči, što smanjuje vaš ukupni nivo LDL. Unos vlakana možete povećati ako jedete razno povrće, voće, integralne žitarice, orašasto voće i semenke.

Još jedna ideja koja pomaže u borbi protiv visokog nivoa holesterola je prestanak konzumiranja alkohola.

Alkohol može podići nivo holesterola u krvi i može doprineti bolesti masne jetre. Razvijanje ovog stanja znači da jetra ne može da radi onako kako bi trebalo i ne može da ukloni holesterol iz krvi. Vino ili pivo bez alkohola ili kokteli su odlična alternativa alkoholnim pićima.

Tojn takođe preporučuje mršavljenje ukoliko za tim ima potrebe. Jer, čak i samo nekoliko kilograma viška može doprineti visokom holesterolu.

Dodatni savet dijetetičarke je da budemo aktivniji kako bismo smanjili količinu vremena provedenog u sedećem položaju.

- Preporučuje se da zdrave odrasle osobe imaju najmanje 150 minuta umerene fizičke aktivnosti kao što je brzo hodanje ili 75 minuta snažne aktivnosti nedeljno - rekla je Tojn.

Poslednji savet je da se odreknete pušenja. To će poboljšati nivo „dobrog“ holesterola, i to, tvrdi Tojn, u roku od 20 minuta nakon poslednje cigarete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA