≫ 

Naučnici otkrili da gotovo ne postoji mogućnost da korona uđe direktno u pluća

Istraživanja virusa korona i dalje se nastavljaju, a očigledno je da ima još mnogo toga što se tek treba otkriti

  • 0
Koronavirus telo anatomija

Foto: Shutterstock

Verovatnoća da korona virus uđe direktno u pluća je izuzetno mala, pa pneumonije uglavnom nastaju iz gornjih respiratornih organa, pokazuje najnovije istraživanje koje su mađarski naučnici objavili u Sajentifik Riportsu.

Prema njihovim rezultatima, mogućnost za direktan upad patogena kovida u pluća je izuzetno mala, čak i ako se aerosoli iz kašlja osobe zaražene kovidom udahnu, prenela je agencija MTI.

Proces koji vodi u pneumoniju počinje sa infekcijom gornjeg respiratornog trakta, gde se virus umnožava i prodire niže u respiratorne organe, tvrde naučnici.

Oni su predložili primenu agensa koji smanjuju koncentraciju virusa na sluznici membrana usta i nosa kada pacijent oseti prve simptome bolesti, kao što su kašalj ili nedostatak mirisa ili ukusa, kako ne bi došlo do teže faze, navodi Eotvos Lorant Riserč Netvork u saopštenju, prenosi Tanjug.

Naučnici su takođe naglasili važnost smanjivanja koncentracije kovida u vazduhu i predložili često provetravanje prostorija i kašljanje u maramicu, čak i kada je pacijent sam u prostoriji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA