≫ 

Naučnici otkrili razloge zašto je rad od kuće iscrpljujuć: Svi smo u režimu preživljavanja

Izazovi rada od kuće postali su teški u doba pandemije

  • 0
posao, laptop

Foto: Unsplash

Sigurno ste primetili da je iscrpljujuće biti ceo dan na video-konferencijskim pozivima. Za to postoje dobri razlozi potpomognuti naukom.

S jedne strane, presudno je, sada više nego ikad, održavati međuljudsku vezu i imati uključenu kameru dok razgovarate s ljudima. Video konferencije su trenutno najbliže oponašanju normalnog radnog okruženja.

Ipak, kontinuirani virtuelni sastanci zamorniji su od redovnih interakcija licem u lice.

Govor tela - ili njegov izostanak - stvara izazove u radu na daljinu.

Prema principu komunikacije dr Alberta Mehrabijana, prilikom komunikacije upijamo samo sedam odsto reči, 38 odsto tonaliteta i 55 odsto govora tela.

Podsvesno smo prilagođeni prikupljanju signala u govoru tela, koje može biti teško ustanoviti preko video poziva, a potpuno nemoguće razlučiti telefonom.

U slučaju video poziva gde je vidljivo samo lice vašeg saradnika, naša fiziologija očajnički pokušava da uhvati više signala govora tela. Prirodno, nismo u mogućnosti da ih akumuliramo, što dovodi do veće potrošnje energije i iscrpljenosti.

laptop, posao

Foto: Pixabay

Ako biste prešli na samo glasovne pozive, onda se ne fokusirate na govor tela, već samo na reči i tonalitet. Otuda, komunikacija i razumevanje mogu biti bolji.

Kao predlog, sastanci sa više od tri ili četiri osobe mogu se pokrenuti pomoću video režima, a zatim prebaciti samo na glas, dok bi za jedan-na-jedan bilo bolje da uključite video.

Svi smo u režimu preživljavanja

 

Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir je da nas je neizvesno okruženje sa kojim smo svi suočili dovelo u režim preživljavanja.

Režim preživljavanja aktivira limbički mozak - deo mozga koji je zadužen za ponašanja i emocionalne reakcije - i zalihe adrenalina.

Zamislite da hodate džunglom, znajući da predator može da izviri svakog trenutka - to je isto okruženje za naš nervni sistem, različitog stepena za različite ljude, u zavisnosti od njihove situacije.

U suštini, to znači da ste u stanju pripravnosti i da neprestano morate gledati preko ramena.

Negativne poruke oko svih samo pogoršavaju stvari. Zbog svih ovih faktora trošite dodatnu energiju a da toga zapravo niste svesni.

Rad od kuce

Foto: Shutterstock

Stalna neizvesnost iscrpljuje

 

Zbog neizvesnosti, možda ćete se i sami naći u pravljenju više planova. Ako se ovo desi, idete sa planom A, ili pak sa planom B. Zatim, idete sa planom C i delovima plana E. I tako dalje.

Ovaj obrazac je uobičajen za korporativne lidere sa visokim inteligencijama i sposobnostima za planiranje. Lideri moraju ostati samosvesni i preuzeti brigu o radnoj sredini.

Osećamo se manje fokusirani, iscrpljeni i neproduktivni. Kao lideri, neophodno je da postanete svesni kako vaše metode rada u novom okruženju utiču na nivo energije.

To je direktno merilo vašeg blagostanja i vašeg tima. Produktivnost je direktna posledica.

Nakon što se usredsredite na sebe, komunicirajte i edukujte druge u svom timu. Ovo je način da se timovi istinski povežu.

Lideri koji ne žele vežbati samosvest, na kraju će postati preoštri prema sebi, praveći pritisak i uzrokujući više "neuhranjenih" nivoa energije.

To je sigurno poslednja stvar koju želite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA