Profesor imunologije: Jedna vakcina može biti posebno efikasna u zaštiti od novog soja korona virusa

- Vakcine sa celim virusom verovatno će delovati protiv bilo koje varijante - smatra stručnjak sa Fakulteta za biohemiju i imunologiju na Triniti koledžu u Dablinu

  • 3
Vakcina maska koronavirus ampula

Foto: Shutterstock

Kineska vakcina koja koristi "mrtvu" verziju virusa efikasnija je u borbi protiv novih sojeva korona virusa, smatraju naučnici.

Takve vakcine, uključujući Sinofarmovu, koriste "mrtvu" verziju virusa i nude zaštitu na više područja.

To znači da mogu bolje da se bore protiv različitih mutacija korona virusa, preneo je časopis "Nešenal" na engleskom jeziku koji izlazi u Abu Dabiju.

Profesor biohemije na Fakultetu za biohemiju i imunologiju na Triniti koledžu u Dablinu Luk O'Nil izjavio je da zbog toga što se inaktivirane vakcine zasnivaju na celom virusu, imunološki sistem može imati "mnogo više oružja za borbu".

Do sada je odobreno nekoliko vakcina protiv korona virusa.

Većina, uključujući Fajzer-BioNTekovu, Moderninu, Okford-AstraZenekinu i ruski Sputnik V ciljaju protein na površini korona virusa, odnosno šiljak koji virus koristi za ulazak u ćelije.

Bogate zemlje već su osigurale svoje doze vakcine protiv Covida-19

Foto: Shutterstock

Varijante korona virusa koje su se pojavile poslednjih meseci u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu, uključuju brojne mutacije šiljka, za koje stručnjaci kažu da mogu učiniti vakcine manje efikasnim.

- Ostale vakcine su samo za borbu protiv površinskog dela proteina, pa ako virus mutira, vakcina možda neće funkcionisati - rekao je profesor O''Nil za "Nešenal".

Prema njegovim rečima, vakcine sa celim virusom verovatno će delovati protiv bilo koje varijante.

O'Nil je rekao da još nije jasno koliko će vakcine koje ciljaju na šiljak biti efikasne protiv novih varijanti i dodao da postoje znakovi da bi Fajzerova vakcina mogla da stvori antitela protiv britanske verzije.

Tokom vikenda vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči upozorio je da Fajzerova vakcina i druge vakcine možda neće biti toliko efikasne u zaštiti od novih varijanti virusa.

To je veoma zabrinjavajuće, jer se veruje da je nova varijanta, koja se pojavila u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi zaraznija i da može da ima veću stopu smrtnosti.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prof.Dr.

    27. januar 2021 | 18:01

    Šta nam znači kada kaže da može da pomaže bolje,pomaže ili ne bolje,svako može tako da kaže i ne treba da bude Dr.,lekar prepiše lek i kaže probaj ovo jer može da ti pomogne ali mogu i ja bez njega redom da probam pa koji pomogne.

  • DARKO 100%

    27. januar 2021 | 17:54

    Ja tucem sad po kiselom kupusu sa suvim mesom i rebarcima,tako se stvara imunitet koji sam /smo naslediki od nasih pradedova,aj neka neki imunolog kaze da ja oricam neistinu ,gadjacu ga kutlacom🤪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA