≫ 

Treba li da se plašimo? Dr Dušan Keckarević objašnjava zašto je novi soj zarazniji od prethodnog

- Sama varijanta nije povezana sa težom kliničkom slikom, ali povećan broj osoba koje traže pomoć može dovesti do zagušenja zdravstvenog sistema – kaže docent dr Dušan Keckarević za Telegraf

  • 16
foto Pixabay foto Pixabay

Mutacija virusa SARS-CoV-2 koja je stigla u Srbiju krajem prošle nedelje i zbog koje je Velika Britanija ponovo „pod ključem“ izazvala je veliku zabrinutost u javnosti. Iako masovna imunizacija u Srbiji traje, mali je broj onih koji su primili drugu dozu vakcine i obezbedili punu zaštitu od eventualno teže reakcije ako se inficiraju korona virusom.

Zbog čega virusi mutiraju i da li je svaka mutacija razlog za strah pitali smo dr Dušana Keckarevića, molekularnog biologa sa Biološkog fakulteta u Beogradu.

- Virusi mutiraju zbog neperfektnosti procesa umnožavanja kopija virusa koji je ušao u ćeliju, jer enzim koji umnožava regularno pravi greške – kaže dr Keckarević. - To je inherentno svakom umnožavanju, odnosno replikaciji nukleinskih kiselina i prirodna je stvar.

On podseća da je „borba“ između virusa i ljudi stalna i da nikada neće prestati:

- Potom deluje takozvani odabir nekih varijanti od raznih varijanti koje nastaju putem prirodne selekcije. Primera radi, oni koji zbog mutacije više ne ulaze u ćeliju neće moći ni da se umnožavaju i šire, a oni koji dobiju mutaciju u genu za protein koji služi da se umnožavaju prestaju da postoje. Pri tome se selektuju varijante koje ne ugrožavaju opstanak virusa, jer bi time on nestao.

Docent dr Dušan Keckarević; foto screenshot Youtube/RTS Prikazuje Docent dr Dušan Keckarević; foto screenshot Youtube/RTS Prikazuje

Novi, takozvani britanski soj korona virusa posebno je zabrinuo javnost, najviše zbog prve izjave britanskog ministra zdravlja da je mutacija zaraznija čak 70 odsto u odnosu na prethodnu varijantu. Sada se, pak, barata podatkom da je „britanski soj“ zarazniji za 40 odsto. Keckarević objašnjava šta to, zapravo znači:

- Kada je novi soj ili varijanta virusa zarazniji od prethodnog, to samo znači da je sposobniji da se brže širi, što nas dovodi u situaciju da više pacijenata u istom trenutku traži pomoć. Sama varijanta nije povezana sa težom kliničkom slikom, ali povećani broj osoba koje traže pomoć može dovesti do zagušenja zdravstvenog sistema i nekim ljudima onemogućiti medicinsku zaštitu i na taj način ugroziti život.

Većina proizvođača vakcina koje su u opticaju – od Sputnjika V, preko Fajzer/Bajonteka i AstraZeneke do Sinofarma, saopštila je da su njihova cepiva efikasna i protiv novog soja, odnosno da izazivaju stvaranje antitela. Samo je „Moderna“ najavila da će „doraditi“ postojeću vakcinu kako bi bila efikasnija protiv SARS-CoV-2.

- Proizvođači tvrde da je njihova vakcina efikasna i protiv ovog soja. Sve zavisi od regiona proteina virusa koje „gađaju“ ove vakcine. Postoji mogućnost da efikasnost vakcine, odnosno više njih bude smanjena, ali se to još ne zna – napominje Keckarević.

Institut Torlak, Vakcinacija Foto: Nikola Tomić

Na pitanje kako da „pripitomimo“ virus SARS-CoV-2 da živi sa nama, a da nas ne ugrožava u ovolikoj meri, sagovornik Telegrafa kaže:

- Viruse ne možemo pripitomiti. Možda će prirodna selekcija dovesti do odabira varijanti koje bi normalnije kohabitirale sa ljudima bez ovolikog straha. Ili će odvesti u suprotnom pravcu. Vakcinacija je sigurno jedan od načina da „umirimo“ virus na neki način kako bismo se vratili normalnom životu, ali je potrebno da se imunizuje veći deo stanovništva.

Video: Ðerlek:Nema mesta za paniku zbog novog soja,samo za opreznost

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA