Kako deluje lek protiv korone koji stiže u Srbiju: Košta 2.000 evra, a koristio ga je i Tramp

Monoklonska antitela deluju poput pasivne vakcine

  • 18
koronavirus, zaraza, infekcija, maska za lice Pixabay.com

Američki lek protiv virusa korona "bamlanivimab" u maju bi trebalo da stigne u Srbiju. Ovaj lek spada u inovativnu terapiju protiv korona virusa i može da spreči pogoršanje toka bolesti kod najrizičnijih pacijenata.

O "skupom leku" koji je Srbija naručila nedavno je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ne precizirajući o kom se leku tačno radi. On je naveo da će, zahvaljujući ovom leku, biti spaseno 1.000 do 2.000 ljudskih života.

Lek je izuzetno skup - košta oko 2.000 evra po dozi.

I nemački ministar zdravlja Jens Špan izjavio je početkom februara da je njihova vlada kupila novi lek u borbi protiv korona virusa.

Reč je o monoklonskim antitelima koja je prošle godine u sklopu terapije protiv kovida 19 dobio i tadašnji američki predsednik Donald Tramp.

Nemačka vlada kupila je 200.000 doza "bamlanivimaba" i REGN-CoV-2 za 400 miliona evra. Kako je najavio Špan, u početku će se koristiti u univerzitetskim klinikama.

- Monoklonska antitela ponašaju se kao pasivna vakcina. Ako se daju u ranim fazama, mogu da pomognu visokorizičnim pacijentima da izbegnu pogoršanje toka bolesti – objasnio je Špan.

"Bamlanivimab" je pojedinačna terapija antitelima koju je proizveo Eli Lili. REGN-CoV-2 se sastoji od dva antitela - kazirivimaba i imdevimaba - a razvio ga je Regeneron.

Kako deluju ovi lekovi?

Obe terapije antitelima dizajnirane su da blokiraju protein šiljka SARS-CoV-2 i tako sprečavaju da se virus veže i uđe u ljudske ćelije. Ova identična takozvana monoklonska antitela su laboratorijski projektovana i dizajnirana da napadaju određeni virus na različit način.

"Bamlanivimab" sadrži jedno monoklonsko antitelo. REGN-CoV-2 se sastoji od dva monoklonska antitela, piše DW.

Američka farmaceutska kompanija Regeneron kaže da njen koktel sa antitelima smanjuje virusno opterećenje.

- Prednost Regeneronovog koktela je ta što sadrži dva antitela i povećava šansu da se bar jedno od njih pokaže efikasnim tokom lečenja - rekla je virusolog Sandra Ciesek za nemačke medije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    25. februar 2021 | 09:56

    A šta fali Ruskim lekovima protiv korone???!!! Mnogo se favorizuje zapadna medicina koja je lošija i preskupa! Rusi su izbacili više lekova protiv korone koji su se pokazali odlično. Zašto ih niko nije ni spomenuo a kamoli bar poručio da testiraju-probaju!

  • Srbin

    25. februar 2021 | 10:03

    Lek kosta 2000e,a vakcina besplatna AHAHAHAAAAAAA samo ideite da vas bodu i truju glupi narode 😂😂 Lek 2000e 😂

  • Fliper

    25. februar 2021 | 10:36

    Još jedan dokaz da je Korona nameštena od velikih moćnika.Lova je u pitanju Farmakomafija u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.Ljudi danas je u svetu medicina više biznis nego humana delatnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA