Nova studija otkriva: Vitamin C i cink nemaju značajnu ulogu u borbi protiv Kovida-19

Prema novom istraživanju, ova dva suplementa ne ublažavaju simptome korona virusa

  • 7
vitamin c, limun, toplomer

Foto: Pixabay

Uprkos popularnoj upotrebi vitamina C i cinka u borbi protiv virusnih prehlada i gripa, nova studija, objavljena u JAMA Network Open, otkrila je da dva suplementa ne pomažu pacijentima koji boluju od kovida 19.

Tim zdravstvenog sistema klinike Klivlend nasumično je odredio 214 pacijenata zaraženih korona virusom da konzumiraju različite doze askorbinske kiseline, poznate kao vitamin C i cinka, između aprila i oktobra 2020. godine.

Nije bilo značajne razlike u ishodima među lečenim grupama.

- U ovom nasumičnom kliničkom ispitivanju ambulantnih pacijenata kojima je dijagnostikovana infekcija SARS-CoV-2, lečenje visokim dozama cink glukonata, askorbinske kiseline ili kombinacije dva dodatka nije značajno smanjilo trajanje simptoma u poređenju sa standardnom negom - napisao je tim u časopisu JAMA Network Open.

Iako nije dokazano da sprečava bolest, druga istraživanja otkrila su da vitamin C može da skrati prehladu za 8 odsto kod odraslih i 14 odsto kod dece. Upotreba vitamina C nakon što simptomi prehlade počnu, izgleda da nije od pomoći, prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, prenosi CNN.

- Davanje suplemenata sa nedokazanom koristi može biti štetno zbog neželjenih efekata. Pokazano je da cink u velikim dozama izaziva metalni ukus, suva usta i gastrointestinalnu netoleranciju. Askorbinska kiselina može da prouzrokuje gastrointestinalnu netoleranciju, a u sadašnjoj studiji značajno veći procenat pacijenata u podskupinama askorbinske kiseline prijavio je neželjene efekte, uključujući mučninu, dijareju i grčeve u stomaku - zaključeno je u studiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ne

    13. februar 2021 | 12:40

    Farmaceutska mafija je čudo,prvo jedno pomaže onda drugo pa tako redom do velike pare !

  • Bakica

    13. februar 2021 | 13:09

    Sve više lekova, sve više bolesti. Mrtva trka. Kao u ratu "nekom rat, nekom brat". I, sve manje nam je jasno, šta jeste a šta nije, šta valja a šta ne valja.

  • exer

    13. februar 2021 | 12:09

    pamucna krpa 90% a najlonska kesa 100% stiti al najbolje nositi obadve za svaki slucaj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA