≫ 

Imunolog Janković upozorava: Vakcina štiti od svih varijanti, ali jednu stvar ne smemo da zaboravimo

Imunizacija protiv korona virusa nije zamena za osnovne mere

  • 15
Srđa Janković Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković kaže da vakcinacija protiv korona virusa ne sme da bude povod za veće opuštanje.

- Vakcina nije zamena za osnovne mere, koje ostaju na snazi – istakao je dr Janković gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Na pitanje da li su novi sojevi korona virusa otporni na postojeće vakcine, imunolog Janković kaže da rad objavljen pre desetak dana u časopisu Nature ohrabruje. U ovom radu naučnici su direktno ispitivali neutralizaciju virusa antitelima kod podtipova korona virusa koji su sada povod za brigu - britanskog, južnoafričkog i brazilskog podtipa.

- Nađeno je da su razlike neznatne i da antitela koja vakcinacija podstiče da se stvaraju i dalje neutrališu sve podtipove virusa, što je veoma važna informacija – kaže imunolog Janković.

- Vakcina i dalje štiti. Da li će se pojaviti neki podtip koji će postati imun na naš imunitet, to je trka u naoružanju između nas i virusa. To je moguće, ali još uvek nismo tamo i dobro je znati da vakcina sada potpuno štiti od svih varijanti virusa.

Video: Ana Brnabić: Srbija će uskoro biti peta po broju vakcinisanih građana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • deda Vasa

    17. februar 2021 | 11:56

    Pa za koji moj se onda vakcinišemo ako ostaju na snazi sva ograničenje normalnog života? Do sada su vakcine služile kao zaštita i nije bilo nikakvih zatvaranja. Meni lično ta ograničenja ne smetaju jer sam mator i u penziji pa su mi i prohtevi mali, ali imam decu i unuke koji moraju normalno da rade i idu u školu pa brinem za njih.

  • Drmr

    17. februar 2021 | 11:22

    Osigurava sebi posao u buducnosti...Nema opasne epidemije nema ni njega... Do juce niko nije znao za njega a danas se ne skida sa tv i prima platu puta 10 u odnosu na pre! Pa i

  • Milan

    17. februar 2021 | 12:16

    Nemaš ti Jankoviću pojma o životu, a kamoli o vakcini i imunologiji. Samo si još jedan u nizu poslušnika koji prenosi nebuloze SZO...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA