≫ 

Da li treba da se proveri nivo antitela posle primanja druge doze vakcine?

Kada se radi antigenski, a kada PCR test?

  • 4
znažana jovanović Printskrin: TV RTS
znažana jovanović Printskrin: TV RTS

Poslednjih nedelju dana povećan je broj testova koji se rade u laboratoriji "Vatreno oko", rekla je direktorka tog instituta Snežana Jovanović tokom gostovanja u jutarnjem dnevniku RTS-a.

- Mada to nije kao u prethodnom periodu kada smo radili 3.000 do 3.200 dnevno, sada otprilike maksimalno uradimo od 1.000 do 1.100 testova, ali od toga je 30 procenata pozitivnih - kaže Jovanovićeva.

Objašnjava da se dnevno uradi manji broj PCR testova jer su to počele da rade i druge laboratoruje.

- To je razlog manjeg broja analiza koje na dnevnom nivou uradimo, ali procenat pozitivnih je sve veći - napominje Jovanovićeva.

Jovanovićeva smatra da će se tokom sledeće nedelje povećati broj pozitivnih PCR testova.

PCR ili antigenski

Jovanovićeva objašnjava je antigenski test pozitivan jedan do tri dana pre pojave simptoma i pet do sedam dana nakon pojave simptoma.

Testiranje na korona virus Foto-ilustracija: Shutterstock

- Nekada smo osobi koja ima kliničku sliku i biohemijske analize koje ukazuju na kovid, rendgenski snimak preporučivali PCR, sada se prvo radi antigenski test, a ukoliko je on negativan, a postoji sumnja na kovid 19, onda se radi PCR - navela je Jovanovićeva.

Šta ako je neko negativan, a ima sve simptome?

- Ono što je osnovno pravilo kod kovida 19 to je ponavljanje testiranja. Dijagnoza se može postaviti na osnovu kliničke slike, biohemijskih parametara, rendgenskog snimka pluća. Dakle, ponavljanje PCR  testa je zlatno pravilo, jer će sigurno u nekom trenutku biti pozitivan - ističe Jovanovićeva.

Jovanovićeva kaže da u laboratoriji samo rade PCR testove, i ne procenjuju da li je u pitanju zaraza novim sojom.

- Ne radimo sekvenciranje genoma, a takođe nemamo ni taj novi tip testova koji u jednom aktu može iz ekstrahovane nukleinske kisleine virusa da potvrdi prisustvo novih varijanti. Postoje testovi kojima se može utvrditi prisustvo novih varijanti, ali mi njima trenutno ne raspolažemo - rekla je Jovanovićeva i dodala da se druge laboratorije u Srbiji time bave.

Govoreći o tome savetuje li se građanima da proveravaju antitela posle primljene druge doze vakcine, Jovanovićeva kaže da ne savetuje i da nema potrebe za tim, jer "vakcine zaista rade".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • špricanje

    20. februar 2021 | 13:01

    Svaki 15 dana antitela i svaki mesec pcr test i tako ???!

  • Mrka

    20. februar 2021 | 11:19

    A sta kad nece da ti snime pluca? Lepo je to sto pricate,ali praksa je totalno drugacija.

  • Boža zemunac

    20. februar 2021 | 11:07

    Još jedna vidovita Zorka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA