≫ 

Dr Gnjatović: "Duža pauza između dve doze oksfordske vakcine može da bude korisna"

AstraZeneka je slična vakcini Sputnjik V

  • 6
Marija Gnjatović Printskrin: RTS

Dr Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije objasnila je u jutarnjem programu TV Prva da je vakcina AstraZeneka po konceptu veoma slična Sputnjiku V.

- U  pitanju je vektorska vakcina. Informacija o sintezi S proteina spakovana je u vrstu bezopasnog virusa, biće vrlo sličan odgovor i neželjena dejstva kao kod Sputnjika - izjavila je dr Gnjatović.

Prema njenim rečima, vakcina koju su osmislile naučnice sa Univerziteta Oksford je vrlo kvalitetna i bezbedna sa malo prijavljenih neželjenih dejstava, poput kratke nelagode na mestu uboda i groznice u trajanju od jednog dana.

Dr Gnjatović podsetila je da je oksfordska vakcina specifična i da se razlikuje od ostalih po tome što se između dobijanja prve i druge doze preporučuje razmak od 4 do 12 nedelja.

- Kod nas će biti primenjen princip sa pauzom od 12 nedelja između dve doze, što je dobro jer ćemo uspeti da vakcinišemo veliki broj ljudi sa ovom serijom vakcina. Kod Astrazenekine vakcine je otkriveno da je imunitet dugotrajniji ukoliko se napravi veći razmak između dve doze - objasnila je dr Gnjatović.

Video: Vučić: U martu očekujem drastičan pad brojeva zaraženih, kao u Britaniji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laik

    23. februar 2021 | 11:20

    Doktorka je sa instituta za primenu nuklearne energije, nisam stručnjak, ali zasto ona daje svoja misljenja o vakcinama? Kakve to veze ima nuklearna energija sa vakcinama?

  • Dend

    23. februar 2021 | 11:55

    Ako je i od doktora mnogo je ? Dajte usaglasite izjave, nemojte zaluđivati ovaj preplašen, zaluđen narod.Kao da ste učili medicinu iz različitih knjiga sa različitim sadržajem. Stvara se utisak da se želi bilo šta reći kako bi vam se ime i slika videla u medijima ?

  • Pkv

    23. februar 2021 | 11:42

    Sutra primam Astrazenek vakcinu,.svaka je odlicna vakcina, ovi sa teorijom zavere neka cute jer vakcine prave naucnici, profesori,dokori..A to dal ce nesto da se desi za 100 ,200 godina sa populacijom zbog vakcine bas me briga, iskren da budem..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA