≫ 

Američka agencija za hranu i lekove dala glas za odobrenje vakcine kompanije "Džonson i Džonson"

Sva je prilika da će ovo biti treća vakcina odobrena u SAD, pored Moderne i Fajzera

  • 1
Džonson end Džonson, Johnson Johnson koronavirus Janssen vakcina

Foto: Tanjug/AP

Savetnici za vakcine pri Američkoj agenciji za hranu i lekove (FDA) danas su glasali da se odobri upotreba vakcine kompanije Džonson i Džonson, javio je CNN.

FDA i Odbor za biološke proizvode su javno glasali da se vakcina odobri za hitne slučajeve za osobe starije od 18 godina.

Ukoliko bord FDA ispoštuje preporuku, a sva je prilika da će se to desiti već u subotu, vakcina kompanije Džonson i Džonson će biti treća koja je odobrena u Sjedinjenim Američkim Državama, a od Moderne i Fajzera se razlikuje po tome što sadrži samo jednu dozu i može da se čuva u običnim frižiderima, ne zahteva ekstremno niske temperature, prenosi Tanjug.

Vakcina, koju je pravila podružnica Jansen, klinički je testirana na više od 44.000 osoba u SAD, Južnoj Americi i Latinskoj Americi.

Globalno, pokazala je efikasnost od 66 odsto u sprečavanju srednjeg i težeg oblika kovida.

Kada je reč o testovima koji su rađeni u SAD, efikasnost je bila 72 odsto, a 85 odsto je efikasna protiv razvijanaj teškog oblika kovida.

Niko ko je dobio vakcinu tokom testiranja nije umro, dodaje CNN, a očekuje se da bi građani Amerike mogli da počnu da primaju doze Džonson i Džonson već od sledećeg ponedeljka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sta iiii?

    27. februar 2021 | 01:13

    Sve je to super nego vidim da je testirana u SAD, Juznoj Americi i Latinskoj Americi pa me interesuje koja je razlika izmedju Juzne i Latinske Amerike?! 🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA