≫ 

Dr Marija Zdravković otkriva: 4 najčešća zdravstvena problema koji se javljaju posle kovida 19

- Zbog korone imamo novu kategoriju pacijenata – kaže direktorka KBC Bežanijska kosa

  • 7
Dr Marija Zdravković Foto: Marko Jovanović

KCB Bežanijska kosa bio je u kovid sistemu bolnica koje su prethodnih skoro godinu dana pružale pomoć pacijentima inficiranim korona virusom.

Direktorka ove ustanove docent dr Marija Zdravković otkrila je da se pojavljuje nova kategorija bolesnika. Reč je o pacijentima koji su preležali kovid 19 pre nekoliko meseci, a koji danas traže medicinsku pomoć zbog posledica korona virusa.

- Javljaju se ljudi sa oštećenjima na plućima, ali i kardiovaskularnim komplikacijama, kao što su izolovano zapaljenje na srčanom mišiću, koje dalje treba da se prati i leči – kaže dr Zdravković.

Prema njenim rečima, ponekad se javljaju i pacijenti koji se žale na teške aritmije i učestale bolove u grudima.

- Ove komplikacije koje su uočene kod pacijenata koji su prelažli kovid 19 iziskuju dodatnu dijagnostiku i evaluaciju, a po potrebi uvodimo i dodatnu terapiju – izjavila je dr Zdravković za Kurir.

foto Pixabay foto Pixabay

Direktorka KBC Bežanijska kosa ističe da smo u prethodnih skoro godinu dana, koliko je virus SARS-CoV-2 prisutan na prostorima Srbij, naučili da za svakog od nas ishod infekcije koronom nije poznat.

- Iako znamo da starije osobe, kao i osobe sa hroničnim oboljenjima, srčanom slabošću, astmom, bubrežnim i malignim oboljenjima po pravilu imaju teže kliničke slike, neretko i sa komplikacijama, pravila kako će ko preležati koronu nema – naglašava dr Zdravković.

- Nikada ne znate kako će se ispoljiti kod svakoga od nas: od malo jače prehlade, preko malaksalosti koje traje danima, do obostranog zapaljenja pluća i onoga od čega uvek strahujemo u vrlo teškim kliničkim slikama - kompletnog kolapsa respiratorne funkcije i nefunkcionisanja pluća, kada pacijent mora na respirator.

Od početka pandemije postoji deo pacijenata kod kojih se, i pored maksimalne terapije, razvije najteži oblik korone, koji je u velikom broju slučajeva i fatalan.

- Savremena medicina još nije pobedila najteže forme korone, to je ono što nas sve zabrinjava – zaključuije dr Zdravković.

Video: Evo šta korona može da uradi na srcu sportiste i rekreativca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA