≫ 

Lagan i zdrav put do vitke figure: 5 razloga zbog kojih jabuke mogu da budu odličan saveznik

Jabuke su odličan izbor za gubitak viška kilograma i zdravlje uopšte

  • 0
Jabuke Foto: Pixabay.com

Proleće je na pragu, pa mnogi koji muče muku sa viškom kilograma traže brzopotezna rešenja da se reše "izdajničkih salčića" i ponovo "uvuku" u stare farmerice.

Restriktivna ishrana uz vežbanje može da dovede do željenih rezultata, ali samo pod uslovom da ju je propisao nutricionista koji će voditi računa da nijedna grupa nutritivnih elemenata ne bude isključena iz menija. Ono što će svaki dijetetičar preporučiti u okviru promenjenog režima ishrane jesu jabuke, voće uz koje su odrasle generacije na ovim prostorima.

Iako su pomalo zapostavljene, jabuke nisu bez razloga voće koje gotovo da nema konkurenciju.

Naučnici su upoređivali jabuke sa drugom hranom, i ustanovili da ovo voće, kao i kruške, pospešuje mršavljenje.

1. Sadrže malo kalorija

Gubitak kilograma ponekad može da bude komplikovanije od jednostavne jednačine unosa kalorija u odnosu na njihovu potrošnju.

Jabuke su odličan izbor za mršavljenje i za zdravlje uopšte - posebno kada zauzimaju mesto kaloričnijim grickalicama.

- Zamenom niskokaloričnih opcija sa visokokaloričnim alternativama vaš neto unos kalorija će se sam po sebi smanjiti, što će dovesti do gubitka težine - kaže dijetetičarka Elizabet Ganer.

Naravno, jabuka koju možete pojesti u nekoliko zalogaja možda neće biti toliko zadovoljavajuća kao kalorična grickalica, pa ako je glad u pitanju, kombinujte jabuke sa proteinima ili mastima.

2. Imaju puno vlakana

Vlakna i gubitak težine idu ruku pod ruku, a sa oko 5 grama po voćki, jabuke se definitivno kvalifikuju kao hrana bogata vlaknima. (Za referencu, to je 20% dnevnog ciljanih vlakana za žene i 13% za muškarce.)

- Vlakna pomažu u smanjenju apetita. Osim toga, što više vlakana unesete iz jabuka, to biste više mogli da pospešite metabolizam. Takođe, vlakna su korisna za zdravu crevnu floru, što može uticati na to kako naša tela metabolišu i koriste energiju - kaže dijetetičarka Lisa Endrjuz.

Jabuke Foto: Pixabay.com

3. Sadrže puno vode

Ako ostanete hidrirani, ne samo da činite čuda za vašu kožu, već i sprečavate glavobolju. Studije su pokazale da povećana hidratacija može značajno doprineti gubitku težine i gubitku masti.

Jabuka kao hrskavi favorit sadrži oko 86% vode. Visok sadržaj vode u kombinaciji sa mnoštvom zdravih vlakana čini jabuke izvrsnom užinom.

4. Imaju nizak glikemijski indeks

Ako ne morate da kontrolišete šećer u krvi, možda nećete mnogo razmišljati o glikemijskom indeksu (GI) - ali ako želite da smanjite težinu, ovo može biti zgodan alat. Skala od 0 do 100 pokazuje koliko hrana povisuje nivo glukoze u krvi u roku od dva sata nakon unosa.

Jabuke se smatraju hranom sa niskim GI - na skali od 0 do 100 njihov glikemijski indeks iznosi u proseku 36, u zavisnosti od sorte za koju se opredelite.

Jabuke Foto: Pixabay.com

- Konzumiranje hrane sa nižim glikemijskim indeksom može da pomogne u kontroli telesne težine, jer će stabilniji šećer u krvi suzbiti glad - objašnjava Endrjuz.

5. Prirodni antioksidans

Jabuke su posebno bogate antioksidansom zvanim kvercetin, koji može da smanji zapaljenje u telu.

- Zapaljenje se dovodi u vezu sa gojaznošću, jer može uticati na rezistenciju na insulin, odnosno na način na koji naša tela koriste insulin. Kada imamo insulinsku rezistenciju, naša tela mogu da proizvode više insulina, što nas čini gojaznima. Kvercetin može da izmeni pro-inflamatorna jedinjenja u telu, a time i da utiče na insulinsku rezistenciju - objasnila je dijetetičarka.

Jabuka Foto: Pixabay.com

Jednostavan trik koji možete da primenite odmah jeste da kupite jabuke i stavite ih na radni sto. Kad ogladnite, pre ćete posegnuti za onim što vam je pred očima nego što ćete otići da kupite neku drugu hranu.

Isti sistem primenite i kod kuće - stavite jabuke u činiju koja će vam uvek biti u vidokrugu. Zdravije je da jedete sočne, hrskave jabuke nego kaloričnije zamene u vidu kokica, čipsa, keksića... Plus, činija sa voćem u kuhinji i dnevnom boravku je i estetski prijatna.

Video: Evo kako da oljuštite celu jabuku za manje od 5 sekundi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA