Proizvodi sa nikotinom efikasni u borbi protiv pušenja

Elektronski uređaji koji sadrže nikotin najefikasnije su sredstvo za odvikavanje od pušenja u Velikoj Britaniji, pokazuje najnoviji izveštaj Instituta za javno zdravlje u toj zemlji

  • 0
muskarac lomi cigaretu, ostavlja cigarete, pušenje, Foto: Freepik.com

Podaci pokazuju da je upotreba ovih uređaja kao deo terapije odvikavanja od pušenja, tokom prethodne dve godine imala jednu od najviših stopa uspešnosti u prestanku pušenja, koja se kreće između 59,7 u 2019. godini, odnosno i do 74 odsto tokom prošle godine. Procenjuje se da se u odvikavanju od pušenja čak 27,2 odsto ispitanika opredelilo za elektronske nikotinske proizvode, takozvani vejping.

- Pretpostavlja se da je koronavirus (COVID-19) uticao na navike u vezi sa pušenjem, ali je još prerano za procenu punog efekta pandemije - navodi se u ovom nezavisnom izveštaju, koji je sproveo Kraljevski koledž iz Londona.

Istraživači sa Instituta pokazuju i zabrinutost zbog toga što „ispitanici pogrešno tumače relativni rizik koji nose ovi uređaji u poređenju sa cigaretama koje sagorevaju duvan". Ovi rezultati pokazuju da percepcija korisnika nije u skladu sa izveštajima stručnjaka iz Velike Britanije i SAD, koji zaključuju da je „upotreba regulisanih proizvoda daleko manje štetna od pušenja cigareta“.

- Dosadašnja istraživanja pokazuju da je vejping manje štetan od sagorevanja duvana i, kako naglašava ovaj izveštaj, može pomoći ljudima da prestanu da puše. Dugoročna šteta od pušenja je nesporna - rekla je Mišel Mičel, izvršna direktorka Organizacije za istraživanje raka u Velikoj Britaniji.

King College London, Kings koledž London (KCL) Foto: Shutterstock

- Najbolji izbor koji svaki pušač može da napravi jeste da se u potpunosti odrekne duvana i nikotina. Oni koji to ne žele da učine, imaju i treći izbor, a to je da se informišu o manje štetnim alternativama - rekla je Beti Aleksandra Ješić, lekar opšte medicine.

Ona je ukazala da postoje brojne studije koje potvrđuju da su duvanski proizvodi koji ne sagorevaju duvan u značajnoj meri manje štetni od cigareta i duvanskog dima koji, pored ugljen monoksida i katrana, sadrži još oko 100 poznatih kancerogenih materija.

- Ako znamo da tek svaki deseti pušač uspe da se oslobodi cigareta, lako možemo da vidimo pomak na polju javnog zdravlja u ovoj oblasti. Ipak, neophodno je da ti uređaji budu regulisani pre nego što dospeju na tržište - rekla je Ješić.

Ješić napominje da je u Srbiji dostupan samo jedan uređaj koji je Američka agencija za hranu i lekove (FDA) kategorizovala kao proizvod modifikovanog rizika i potvrdila da je izloženost organizma štetnim i potencijalno štetnim materijama prilikom korišćenja značajno smanjena u odnosu na korišćenje cigareta.

Video: Gori, gori, oko moje, izgore-ee!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA