≫ 

"Šta jedem tokom jednog dana": Opasan trend na društvenim mrežama, reakcija nutricionista je burna

Video-snimci i fotografije obroka koje korisnici društvenih mreža dele iz dana u dan mogu mnoge da dovedu u zabludu

  • 0
Musli jogurt voće med Foto: Pixabay

Nema sumnje da se pojavom interneta, a zatim i društvenih mreža, način komunikacije promenio iz korena. To uopšte ne iznenađuje, posebno ako znamo da je danas više od 4,5 milijardi ljudi širom sveta koristi internet, a njih 3,8 milijardi je na društvenim mrežama.

Pitanje je dana kada će se broj korisnika društvenih mreža povećati na više od polovine svetske populacije.

Zato smo gotovo svi izloženi neproverenim informacijama, pa čak i potpunim lažima predstavljenim kao vesti ili činjenice, a "najplodnije tlo" za širenje dezinformacija su često društvene mreže.

Nedavno su TikTok i Instagram preplavili postovi i video snimci pod nazivom "Šta jedem tokom jednog dana", u kom mlade devojke "otkrivaju tajne svoje savršene linije".

Međutim, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da pokretači takvih tema, svesno ili ne, promovišu razne poremećaje ishrane, jer kod drugih podstiču potrebu za upoređivanjem.

@ericahoning2021!!! LETS GET IT 😈 ##whatieatinaday ##model ##nyc ##fyp ##homemade ##healthyrecipes♬ Elastic - Joey Purp

Dijetetičar i osnivač klinike The Nutrition Tea, dr Šana Mini Spens, podsetila je da je sličan trend postojao i na Instagramu pre desetak godina, kada su mnogi influenseri delili fotografije svojih obroka.

Spens, koja je u to vreme bila na početku karijere, priznala je da je i sama delila takve fotografije, kao i mnogi drugi dijetetičari i nutricionisti.

Ona je objasnila da su je mnogi pitali "Šta je najbolje jesti?", pa je umesto objašnjenja da ne postoji univezalni program ishrane, objavljivala postove zdravih obroka.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели What I Eat In A Day 🇲🇾 (@fyez_food_diary)

Rekla je da želela da pomogne drugima da planiraju obroke, ali danas shvata da takve fotografije i objave obično donose više štete nego koristi, piše Health.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели What I Eat In A Day 🇲🇾 (@fyez_food_diary)

- U to vreme mi nije padalo na pamet da bi ovo moglo negativno da utiče na ljude i da izazove poremećaj ishrane - kaže ona.

Psiholog dr Kolin Rišman koja se bavi poremećajima ishrane, smatra da pomenute video snimke ili slike uglavnom objavljuju mlade i vitke devojke koje nisu ni sklone debljanju, te da nije samo njihova ishrana "zaslužna" za izgled.

- Promovišu izgled koji je za većinu nedostižan i uz najrigorozniju dijetu. Težina i oblik tela su 95 odsto određeni genetikom, a ne ishranom ili vežbanjem - kaže Rišhman.

Ketlin Mihan, dijetetičarka iz Los Anđelesa, slaže se sa dr Rišman da ovi video snimci promovišu "previše specifičan ideal", koji ne uzima u obzir različite građe.

@vegan.inspofruit bowls >>> candy 🍑🥭🍎 ##vegan ##veganteen ##aesthetic ##whatieatinaday ##fruit ##cmbyn♬ mystery of love - ava 🦋

- Tinejdžeri i mlade devojke su najranjivija grupa za razvoj poremećaja ishrane, poput anoreksije ili bulimije, a upravo će njih ovi video snimci najviše privući, budući da ih prave njihove omiljene poznate ličnosti - rekla je Rišhman.

Dr Spens je pre deset godina takođe objavljivala slike svojih tanjira na Instagramu, ali danas koristi tu platformu kako bi upozorila omladinu na štetne ishode ovog trenda.

- Ne postoji "savršena ishrana", postoji samo ona koja nam odgovara i ona koja nam ne odgovara - naglasila je dr Spens.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA