Rana dijagnostika i prigodna terapija: Da li se može normalno živeti sa vaskulitisom?

Za ovo oboljenje još uvek nema leka, a put ka normalnom životu i sa vaskulitisom jeste uvođenje zdravih navika

  • 0
kancer krvi, krv, krvna zrnca, krvna plazma foto: pixabay.com

Vaskulitis je oboljenje krvnih sudova, praćeno upalom, inflamacijom krvnog suda, a često se dešava i nekroza ćelija. Zbog ovoga organi i tkiva ne dobijaju dovoljne količine krvi, pa ova bolest, ukoliko se ne drži pod kontrolom, može biti veoma opasna.

Za vaskulitis još uvek nema leka, a put ka normalnom životu i sa ovim oboljenjem je uvođenje zdravih navika, prestanak pušenja i generalno zdrav način života.

- Terapija nekada može biti i doživotna, a njeno trajanje zavisi od vrste problema i kliničke slike. Najteže kliničke forme bolesti iziskuju i odstranjivanje pojedinih sastojaka iz krvne plazme (plazmaferezu). Određene forme bolesti mogu biti lečene i hirurški - kaže za eKliniku ass dr sci med Srđan Babić, opšti i vaskularni hirurg.

Za ovo oboljenje, nažalost, nema ograničenja, te se može pojaviti u bilo kom životnom dobu, a isto oboljevaju i muškarci i žene.

- Pacijenti mogu imati od lake do teške kliničke slike, do čak, i životno ugrožavajućeg stanja. Klinička slika i simptomi zavise od samog tipa vaskulitisa i lokalizacije inflamacijom zahvaćenih krvnih sudova. Nekada se jave kožne promene, tzv. petehije i purpure, u nekim slučajevima klinički asimptomatske, ali laboratorijski dokazive promene na bubrezima. Nekada može da dođe do pomena na respiratornom traktu u vidu otežanog disanja, nedostatka vazduha, krvavog ispljuvka. Kod nekih pacijenata se uočavaju promene na nervnim strukturama, javljaju se glavobolje, oslabljen vid, pa čak i simptomi koji nas neretko prvo upućuju gastroenterologu, kao što su bolovi u trbuhu, praćeni pojavom krvi u stolici - objašnjava dr Babić.

Srce Foto: Pixabay

Simptomi i dijagnostika

Simptomi koji ukazuju na ovo oboljenje su prilično nespecifični: temperatura, umor, slabost, bolovi u mišićima i gubitak telesne težine.

Uz anamnezu, klinički pregled i uobičajene testove krvi trebalo bi uspostaviti dijagnozu. Ipak, nekad su potrebne i specifične laboratorijske pretrage i dodatne dijagnostičke metode.

- Rana dijagnoza i odgovarajuće lečenje vode smirivanju, remisiji bolesti. Treba napomenuti da većina bolesnika zahteva doživotnu primenu lekova - ističe dr Babić.

umor Foto: Preepik/yanalya

Aktivan život je osnova zdravlja krvnih sudova

Lečenje vaskulitisa, objašnjava doktor, uglavnom zahteva primenu antitrombocitne, antikoagulantne terapije koja sprečava zgrušavanje krvi i stvaranje tromba i kortikosteroidne terapije koja smanjuje upalne procese i pomaže imuni sistem u stanjima u kojem organizam napada vlastito tkivo.

- Iako je većina ovih bolesti autoimune prirode, gde postoje "abnormalna" reakcija ćelija na sopstveno tkivo, svakako da je obustava pušenja, raznovrsna ishrana, svakodnevna umerena šetnja i uopšteno aktivni život, nešto što je osnovna stvar za zdravlje naših krvnih sudova, a i organizma u celini - savetuje doktor.

Nažalost, ovom oboljenju se ne zna uzrok, ali postoje genetske predispozicije za njega.

Zdrav zivot, trcanje Nažalost, ovom oboljenju se ne zna uzrok, ali postoje genetske predispozicije za njega - Foto: Shutterstock

- Naravno, autoimunska osnova bolesti je dokazana, kao i to da određene vrste vaskulitisa mogu biti povezane sa upotrebom lekova i hroničnim, dugotrajnim oboljenjima.Vaskulitisi se, neretko, mogu videti i u nemalom procentu reumatoloških oboljenja - kaže dr Babić.

Iako ima više formi, vaskulitis ne bira ni pol ni godine.

- Kavasakijevu bolest, na primer, srećemo samo kod dece, a temporalni arteritis kod starijih od 50 godina. Takođe, treba napomenuti i Birgerovu bolest, bolest malih i srednjih krvnih sudova gornjih i donjih ekstremiteta, koja dovodi do značajne stope amputacija kod mladih ljudi. Bolest je češća kod muškaraca, mada ni žene nisu pošteđene, najčešće je povezana sa pušenjem, a oboljevaju osobe starosne dobi između 20 i 40 godina - upozorava dr Babić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA