• 0

Prvi put u svetu utvrđena mutacija virusa kod bebe stare 5 dana: Korona ne prestaje da iznenađuje

Beba je došla na svet hitnim carskim rezom, a brisevi iz grla potvrdili da su i mama i beba zaražene korona virusom

  • 0
Beba, bolnica, korona virus, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Više od godinu dana korona virus prisutan je među svetskom populacijom, ali i dalje ne prestaje da iznenađuje. O SARS-CoV-2 virusu svakoga dana učimo i taman kada pomislimo da smo mnogo toga savladali, nova istraživanja nas demantuju.

Tako nešto dogodilo se i u Švedskoj, gde je utvrđeno da se kod bebe stare pet dana, koja se rodila zaražena korona virusom, dogodila mutacija.

Naime, trudnici iz Malmea pojavili su se jaki bolovi, te je uz sumnju da je zaražena korona virusom hitno prebačena u bolnicu. Na prvom pregledu utvrđen je nizak puls kod bebe, što je ukazivalo na to da ne dobija dovoljnu količinu kiseonika.

Hitnim carskim rezom beba je došla na svet, a testovi su potvrdili malu zasićenost kiseonikom, dok su brisevi iz grla potvrdili da su i mama i beba zaražene korona virusom.

- Moje kolege i ja otkrili smo da je virusni genom kod majke i bebe identičan. Budući da je beba izolovana od majke neposredno nakon carskog reza i da nije dolazila u kontakt sa drugim članovima porodice, nalazi su potvrdili da je zaražena pre rođenja - rekao je doktor iz švedske bolnice.

novorođenče, porođaj, beba

Hitnim carskim rezom, beba je došla na svet - Foto: Pixabay.com

Nekoliko dana kasnije, genetskim sekvenciranjem pokazalo se da se virus kod bebe promenio i da je to zapravo mutirana verzija izvornog soja virusa, koji je bio prisutan kod majke.

Koliko je poznato, ovo je prvi slučaj genetske promene korona virusa u jednistvenom okruženju, odnosno prenosa sa majke na fetus pre rođenja, piše Sciencealert.

Iako je uobičajeno da virusi mutiraju, ova mutacija dogodila se samo pet dana pošto je beba rođena.

- Genetske promene je možda stimulisalo to što je beba došla u kontakt sa spoljnim svetom, van materice. Ali je iznenadilo to koliko se brzo mutacija dogodila - objasnio je lekar.

Nalazi koji su urađeni ukazali su i na promene u posteljici. Polovina tkiva bilo je oštećena. Protein korona virusa utvrđen je i na majčinoj strani palcente, ali i na bebinoj.

Trudnica, trudna žena, korona virus

Prethodne studije pokazale su da je kod zaraženih trudnica moguća pojava ranog odlubljivanja placente (tzv. abrupcije) - Foto: Pixabay

Novopečena mama se brzo oporavila od infekcije korona virusom, te je iz bolnice otpuštena četiri dana posle porođaja. Beba je zadržana zbog toga što je rođena ranije, ali je razvila antitela protiv korone i nije imala ni simptome, niti probleme posle rođenja.

Kako su lekari naveli, bebin sopstven imuni sistem je neutralisao virus.

Retka pojava, ali treba obratiti pažnju

Prethodne studije pokazale su da je kod zaraženih trudnica moguća pojava ranog odlubljivanja placente (tzv. abrupcije), a kod fetusa ubrzan srčani ritam. Ipak, i pored hiljada zaraženih trudnica širom sveta, čini se da je prenos virusa od majke na bebu u materici retka komplikacija.

Naučnici smatraju da je to zbog barijere, odnosno placente koja štiti bebu u materici od većine infekcija.

U retkim slučajevima, korona virus može oštetiti placentu - što dovodi do nedostatka kiseonika kod nerođenog deteta - čak i ako majka ima blagi slučaj korone u kasnoj trudnoći.

Video: Peking opet zatvoren posle pojave novog, mutanta korona virusa

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima