≫ 

Vranjanac i još troje primili dve različite vakcine: Stručnjaci odgovorili da li je ovo opasno

Prvo je primio Fajzer vakcinu, posle kinesku

  • 24
Slađan Antić Gera, Pfizer BioNTech Fajzer Biotek vakcina koronavirus Printskrin: TV Prva, Foto: Tanjug/AP

Vranjanac Slađan Antić prvo je primio Fajzerovu pa Sinofarm vakcinu. Tim povodom su iz "Batuta" naveli da takva situacija nije preporučena, ali da su stručnjaci zauzeli stav da ne može dovesti do neželjenih efekata.

Istakli su da se dešavalo da u pojedinačnim slučajevima osobe budu vakcinisane jednom vrstom vakcine, a da budu revakcinisane drugom vrstom vakcine.

- S obzirom na to da ovakva situacija nije preporučena, kao i da ne postoje publikovani radovi na ovu temu, zatražili smo mišljenje naših kompetentnih autoriteta u oblasti imunologije i vakcinologije koji su konsenzusom zauzeli stav da ova situacija ne može da dovede do neželjenih efekata kod samih građana, kao i da će osobe stvarati zaštitu kao i da su vakcinisane istom vrstom vakcine, te da nije potrebno davati dodatne doze vakcine bilo koje vrste - navodi se u odgovoru "Batuta".

Član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović izjavio je da se tako nešto se ne sme ponoviti.

- Procedura je poznata, procedura je jasna i ona se mora sprovoditi do kraja. Svako mora da bude pitan pre nego što mu se da druga doza, koju ste vi primili vakcinu. Ne samo uvid u njegovu dokumentaciju, nego i da ga pitaju. I ako ne zna, da se to vidi iz njegovih dokumenata - naglasio je Tiodorović.

Aleksandar Vučić, odlikovanja za zasluge u borbi sa kovidom Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Njegov kolega iz Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon rekao da se apsolutno slaže sa njim. Dr Kon smatra po Antića nema ozbiljne opasnosti.

-  To nije smelo da se desi. To je ljudska greška. Jedno jedino pitanje koje treba da postavi onaj koji daje vakcinu je "koju ste vakcinu primili". Ja iskreno mislim da nema tu ozbiljne opasnosti, ali to ne znači da ne treba da se prati situacija. Skok šećera može da se veže i za uznemirenje zbog toga što mu se desilo. Neću nimalo da umanjujem ono što on doživljava - rekao je Kon.

Vranjanac je prvu dozu vakcine primio 28. januara.

- Sve po propisu, dobijam SMS iz e-Uprave da se javim u halu na revakcinu, piše i termin. Ja odem tamo, predam svoj karton vakcinacije i čekam. Odem u kabinu tri i tamo se popričam sa doktorom. U međuvremenu dolazi sestra, ja skidam duksericu, daje mi vakcinu i to je to - ispričao je ranije Vranjanac.

Doktor mu je u jednom trenutku rekao da ne brine, jer kineska vakcina dobro štiti.

Slađan Antić Gera Slađan Antić Printskrin: TV Prva

Ja pitam, kako bre kineska i tu nastaje opšta zbunjenost. Oni kažu da se u hali ne daje Fajzer. Odatle me šalju u Dom zdravlja i tamo se opet hvataju za glavu i na kraj me šalju u Zavod za javno zdravlje tamo me prima dr Goran Ristić, pita kako sam, zove Batut i to je to - kazao je ranije sagovornik.

Tvrdi da se oseća loše, i da ima neki neopisiv osećaj, kao da mu celim telom mile žmarci.

- Morao sam na PTO i tamo se čudiše ljudi, ali mi dadoše neku terapiju. Od tada imam učestale reakcije i, jednostavno, nisam dobro - objasnio je Antić.

Direktorka Zdravstvenog centra Vranje dr Ljiljana Antić je ranije rekla za Telegraf.rs da je verovatno došlo do toga da je on otišao u pogrešnu kabinu.

- Ali, ne bi trebalo da ima nikakve posledice. S tim u vezi konsultovali smo se i sa imunologom Srđom Jankovićem - rekla je ona ranije.

Kako Telegraf saznaje, Antić nije jedini koji je primio dve doze različitih vakcina. Prema našim informacijama desila su se još tri istovetna slučaja. Kako smo saznali, Batut je o svakom pojedinačnom slučaju obavešten.

Video: Kisić Tepavčević: Vakcinacija odlično napreduje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CG

    4. mart 2021 | 09:18

    Ako vakcina nije zastita od Covida, zasto se prima ? Volio bih da neki ljekar pokusa da objasni.

  • Stojko

    4. mart 2021 | 10:26

    Eto sta se desi kad sankeri koktel majstori vanredno zavrse srednju medicinsku.

  • ZAC

    4. mart 2021 | 09:07

    Ako je tako zasto onda ne upotrebljavamo samo jednu ili iz politickih razloga moramo se snabdevati od svih da bi sve zadovoljili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA