Modrice posle vađenja krvi nisu retkost: Laborantkinja otkriva da li su opasne i kako da ih saniramo

Za modrice posle vađenja krvi nekad je kriv i tehničar koji radi venepunkciju

  • 0
Doktorka stavlja zaštitne rukavice, maska, bolnica Ilustracija; Foto: Shutterstock

Vađenje krvi za mnoge može da bude traumatično iskustvo zbog straha od igle i pojave modrice koja može da se zadrži i do tri nedelje.

Nelagodnost zbog odlaska na laboratorijske analize najčešće imaju deca koja plaču kada vide sopstvenu krv, ali nije retkost da je i starijima potrebna psihička priprema pre nego što zavrnu rukav i oslobode venu.

Kako se treba pripremiti za ovu rutinsku proceduru, zbog čega neki pacijenti teško podnose vađenje krvi, kada se javljaju modrice i mogu li se one uvek izbeći pitali smo laborantkinju Ljiljanu Mišić.

- U najvećem broju slučajeva pre vađenja krvi neophodno je da pacijent bude pripremljen i da ne uzima hranu i piće barem 12 sati pre dolaska u laboratoriju – kaže Mišić za Telegraf.

– Takođe, priprema za vađenje krvi podrazumeva da pacijent bude relaksiran, da ne sedne na stolicu za vađenje krvi odmah po ulasku u laboratoriju, već da sačeka barem 15 do 30 minuta, posebno ako je došao pešice. Naime, pojedine analize kao što je nivo prolaktina iziskuju da organizam bude miran, a hodanje ubrzava puls i može da dovede do zamora; to utiče na prolaktin i tada analiza krvi može da pokaže lažne uznemirujuće rezultate.

Kako pobediti strah od igle?

Sagovornica Telegrafa kaže da svim pacijentima koji imaju strah od igle savetuje da okrenu glavu na drugu stranu kad im vadi krv.

- Hemofobija, odnosno strah od krvi može da dovede do nesvestice, vrtoglavice, ubrzanog rada srca i snažnog osećaja teskobe. Dešava se da pacijent pobledi kad sedne na stolicu, počne da se preznojava i da muca. Zato je važno da osoblje, pre nego što pacijent uđe u prostoriju za vađenje krvi, popriča sa njim, opusti ga i uveri da sama procedura neće biti bolna – objašnjava Ljiljana.

Zašto vena puca?

Problem sa kojim se suočio svako od nas barem jednom u životu je "bockanje" više puta dok igla ne uđe u venu.

Sagovornica Telegrafa navodi da će se veštoj laborantkinji koja ima dosta iskustva u ovom poslu retko desiti da „omaši“ venu.

Test, testovi, laboratorija, epruvete, koronavirus Foto: Tanjug/AP

- Vena se najčešće punktira na unutrašnjoj strani lakta, jer je tu najdostupnija i najvidljvija. Pored stavljanja poveska iznad lakta, pacijent bi trebalo da stisne šaku u pesnicu. Na unutrašnjoj strani lakta nema mnogo nervnih završetaka, pa zato vađenje krvi ne bi trebalo da boli. Druge opcije su vađenje krvi iz vene na ručnom zglobu, iz šake i noge – objašnjava Mišić.

Ona dodaje da venepunkcija podrazumeva uvođenje igle kroz kožu do vene i da procedura ne traje duže od tri do pet minuta.

- Kod pacijenata koji su dehidrirani nekad je teško izvući krv iz vene i postupak za njih može da bude bolan, jer je krv gusta i teško protiče kroz iglu. Zato se savetuje da u dogovoru sa lekarom takvi pacijenti dva dana pre dolaska na venepunkciju popiju po desetak čaša vode, kako bi ova procedura bila lakša – navodi sagovornica Telegrafa.

Kad je modrice nemoguće izbeći?

Odmah po završetku venepunkcije pacijent bi trebalo da na mesto uboda stavi sterilnu gazu ili vatu uz malo jači pritisak. Tako će se ubrzati zaustavljanje krvarenja i sprečiti stvaranje hematoma. Takođe, neophodno je da barem desetak minuta ruku držite ispruženu.

- Kod pacijenata koji imaju istanjenu kožu pojava modrice je gotovo neminovnost. Ovo se posebno odnosi na one koji koriste kortikosteroidne kreme i masti. Takođe, i preterano suva koža može da rezultuje pojavom modrica posle vađenja krvi. Savet je da dan pre dolaska na venepunkciju nekoliko puta premažu celu ruku hidratantnom kremom – naglašava Mišić.

Postoje, takođe, i drugi razlozi za pojavu modrica posle venepunkcije. Jedan od njih je, navodi naša sagovornica, pucanje suprotnog zida vene, što se događa kada laborant ne proceni dobro koliko duboko bi trebalo da punktira iglu.

kancer krvi, krv, krvna zrnca, krvna plazma foto: pixabay.com

- Oštećenje suprotnog zida vene najčešće se ne vidi tokom same procedure, već posle nekoliko sati. U pitanju je isključivo ljudska greška, odnosno greška laboranta – ističe Mišić.

Oštećeni krvni sudovi takođe mogu da rezultuju pojavom modrice posle venepunkcije.

- Ovu situaciju je nemoguće predvideti, a samim tim i sprečiti. Na sitne krvne sudove koji prolaze neposredno ispod kože je nemoguće uticati – objašnjava sagovornica Telegrafa i dodaje da modrice posle venepunkcije nisu opasne.

Kad se modrica ipak pojavi, savet je da primenjujete hladan oblog na mestu uboda i da nekoliko dana posle vađenja krvi ne dižete ništa teško.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA