≫ 

Smatra se da popravlja krvni pritisak, rad srca: Zašto je korisna ova mnogima omiljena poslastica?

Crna čokolada je bogata antiosksidansima polifenolima koji deluju protivupalno na čitavo telo pa tako i na mozak

  • 0
čokolada Pixabay.com

Za mnogobrojne blagodeti crne čokolade ste sigurno već čuli, a da li ste znali da ona može da pokrene i hemijske reakcije u mozgu zaslužne za rast novih moždanih ćelija, i to onih zaduženih za učenje i pamćenje.

Osim toga, prema studijama neurodegenerativnih istraživača, čokolada je jedna od namirnica koju bi trebalo da uvrstimo u svoju ishranu i radi boljeg rada srca.

- Mozak i srce međusobno su u telu povezani kilometrima krvnih žila koje kroz njih prolaze - kaže dr Kirsten Vilmjer, naučnica iz Kalifornije.

Kako dalje objašnjava oba organa možemo da zaštitimo i redovnim vežbanjem, pravilnom ishranom i redukovanjem stresa.

Zašto treba jesti crnu čokoladu?

Crna čokolada je bogata antiosksidansima polifenolima koji deluju protivupalno na čitavo telo pa tako i na mozak, a imaju i sposobnost prelaska moždane barijere i na taj način pomažu u zaštiti neurona na mozgu.

čokolada Foto: Pixabay

Kako doktorka navodi flavonoidi iz crne čokolade podstiču i proizvodnju proteina odogovrnog za neurogenezi, osnosno za proizvodnju nervnih matičnih ćelija.

Upravo zbog toga, objašnjava doktorka, crna čokolada može da umanji rizik od kognitivnog propadanja ili čak Alcajmerove bolesti.

Snižava krvni pritisak

- Druga sjajna stvar je što pomaže i oslobađanje azot oksida i tako osigurava da kroz mozak protiču veće količine krvi bogate kiseonikom - objasnila je, a kroz taj proces tamna čokolada može da pomogne i u snižavanju krvnog pritiska.

čokolada Foto: Pixabay

Kako Vilmjer navodi, u svojoj praksi često se susretala sa pacijentima koji bi bili šokirani koliko je svakodnevno konzumiranje crne čokolade snizilo njihov krvni pritisak.

- A budući da obično ima jako malo šećera, napominje Vilmajer, sa crnom čokoladom nećete poremetiti nivo šećera u krvi.

Osim konuzumiranja kockica čokolade, možete je konzumirati i u prahu, dodati u razne smutije ili kaše sa ovsenim pahuljicama.

Video: Čokolada od koje „boli glava“ koliko je dobra, ali i novčanik

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA