≫ 

Kvržice na vratu kod dece: Imunolog za Telegraf savetuje kad bi trebalo zatražiti lekarsku pomoć

Uvećani limfni čvorovi kod mališana najčešće se javljaju kao odgovor organizma na prisustvo virusa ili bakterija

  • 0
Limfne žlezde, vrat, doktor, deca Foto: Shutterstock

Limfne žlezde za koje se često koriste i naziv čvorovi ili nodusi zapravo i nisu žlezde, budući da ne luče hormone, ali ovaj termin je sveopšte prihvaćen.

Njihova je uloga mnogostruka, a odnosi se na odbrambeni sistem organizma od različitih tipova infekcija, a u nekim ekstremnim slučajevima mogu da ukažu na malignitet.

Imunološko objašnjenje o uvećanim limfnim čvorovima kod dece i omladine, za Telegraf je dala pedijatar imunolog dr Nevenka Raketić.

- Kad u telo uđe bilo koji mikroorganizam, virus ili bakterija, njega odmah prepoznaju ćelije koje se nalaze u nosu i usnoj duplji; u ređim slučajevima ulaze i preko kože - kaže imunolog Raketić za Telegraf.

- Ćelije prepoznaju da je ušao strani antigen i to je signal za organizam da uputi odbrambene ćelije koje će direktno uništiti te viruse ili bakterije.

Ona objašnjava da je to razlog zbog kog se uvećavaju limfne žlezde u onoj regiji gde je nastupila infekcija.

- Budući da se većina infekcija dešava u predelu glave, kao što su zapaljenje uha, grla, nosa ili gornjih disajnih puteva, te žlezde moraju da se uvećavaju na vratu – navodi imunolog.

Dr Nevenka Raketić Dr Nevenka Raketić; Foto: Privatna arhiva

Sagovornica Telegrafa dodaje da se limfni čvorovi mogu uvećati, na primer, i u predelu abdomena, kada počnu da pritiskaju crevo - reč je o mezenterijalnom limfadenitisu.

- Ukoliko se neki proces odvija u predelu male kralice i kod devojčica i kod dečaka, verovatnoća je da će se uvećeni limfni čvorovi javiti u predelu prepona, to su onda preponske limfne žlezde. Zapravo, uvećani limfni čvorovi javiće se najbliže izvoru infekcije koja se odvija u organizmu. Odatle kreću ćelije koje stvaraju antitela kao imunološki odgovor - navodi dr Raketić.

Ona je objasnila funkciju tzv. reaktivnih limfnih žlezda kojih ima puno i njihovo uvećanje isključivo je uslovljeno, kao što i naziv sam upućuje, na reakciju usled reagensa poput infekcije. Ali, kada se treba obratiti lekaru bez odlaganja?

- Obično su limfne žlezde male, mogu se napipati i veličine su od 0,5 do 1 centimetar. Ako su veće i nalaze se samo sa jedne strane, to je znak da bi trebalo obratiti se lekaru. Potrebno je uraditi ultrazvuk mekih tkiva vrata kao dijagnostički metod kako bi se ustanovila njihova struktura – navodi dr Raketić.

Prema njenim rečima, biopsija se radi samo u slučaju kada postoji sumnja na malignitet.

- Kada je reč o uvećanim limfnim čvorovima na vratu, uvek treba posumnjati na mononukleozu koju izaziva Epštajn-Barov virus čiji su osnovni simptomi bol u grlu, otečenost i bela skrama na krajnicima. U tom slučaju dolazi do uvećanja limfnih žlezda svuda, a najviše na vratu, ali se uvećavaju i jetra i slezina. Ta bolest zahteva strogo mirovanje, uz pomoćnu terapiju.

Parametri koji ukazuju na mononukleozu mogu se ustanoviti putem biohemijske analize krvi u vidu povećanog broja leukocita i limfocita, dok CRP može biti miran. Ipak, podseća dr Raketić, postoje i analize, takođe iz krvi, na Epštajn-Barov virus.

Limfne žlezde, vrat, doktor, deca Foto: Shutterstock

- Postoji i jedna podvarijanta mononukleoze koju izaziva još jedan virus, citomegalo virus, ali se klinička slika i lečenje svode na isto - dodaje imunolog.

Dr Raketić opisuje i simptome Hočkinove bolesti kod koje dolazi do uvećanja svih limfnih žlezda gde se na ultrazvuku vide u potpuno drugačijoj formi tkiva nepravilnog oblika, a razlika u odnosu na reaktivne je vrlo uočljiva.

- Najpre se, kod uvećanja limfnih čvorova, dete upućuje pedijatru, a kada se radi o komplikovanijim situacijama, potreban je pregled hematologa ili infektologa – zaključuje dr Raketić.

Video: Savet doktora Nestorovića: Počela sezona alergija, mart i april rizični za alergične

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA