≫ 

Grejpfrut je zdrav, ali može da bude i opasan: Ako pijete ove lekove, isključite agrume iz ishrane

Omiljeno voće može biti kontraindikovano sa određenim lekovima

  • 0
Grejpfrut Foto: Pixabay.com

Statini su lekovi za snižavanje holesterola i prepisuju se za smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara. Uz ove lekove, pacijentima se takođe savetuje da vode zdrav način života i jedu što više voća i povrća. Pa zašto se onda ne preporučuje grejpfrut?

Uprava za hranu i lekove (FDA) priznala je hranljive sastojke koji se nalaze u grejpfrutu, kao što su vitamin C i kalijum. Međutim, statini, poput simvastatina i atorvastatina, stupaju u interakciju sa sokom grejpa i mogu da dovedu do neželjenih efekata.

Mnogi lekovi se razgrađuju uz pomoć enzima nazvanog CIP3A4, navodi FDA.

Enzim CIP3A4 pomaže u razgradnji (tj. metabolizmu) statina u tankom crevu. Međutim, sok od grejpa može blokirati delovanje CIP3A4, što znači da veći deo lekova ulazi u krvotok i duže ostaje u telu.

Kako ljudi imaju različite količine enzima u tankom crevu, grejpfrut može različito uticati na ljude, čak i ako uzimaju iste lekove. FDA je potvrdila da mešanje grejpa i statina može dovesti do povećanog rizika od oštećenja jetre i mišića.

Grejpfrut Foto: Pixabay.com

Ova dva neželjena efekta mogu čak dovesti do otkazivanja bubrega, što je ozbiljna komplikacija.

Neželjeni efekti statina

  • Glavobolja
  • Vrtoglavica
  • Malaksalost
  • Umor ili fizička slabost
  • Problemi sa digestivnim sistemom kao što su zatvor, dijareja i/ili probavne smetnje
  • Bol u mišićima
  • Problemi sa spavanjem
  • Nizak nivo trombocita u krvi

Statini mogu povremeno da izazovu upalu mišića (otok) i oštećenja, upozoravaju stručnjaci Nacionalnog zdravstvenog tela Velike Britanije.

Grejpfrut Foto: Pixabay.com

Svima koji pate od neobjašnjivih bolova u mišićima savetuje se da razgovaraju sa svojim lekarom opšte prakse. Moguće je da će ih lekar uputiti na analizu krvi kako bi se proverio novo kreatin kinaze. Pomenite svom lekaru ako ste nedavno vežbali, jer će ovo takođe osloboditi kreatin kinazu u krvotok.

Kreatin kinaza je supstanca koja se oslobađa u krvi kada se mišići upale ili oštete. Ovo se može dogoditi zbog statina ili zbog jačeg rada mišića tokom vežbanja.

Insuficijencija jetre

Životno opasno stanje zahteva hitnu medicinsku negu, potvrdio je VebMD. Znakovi ranog upozorenja za otkazivanje jetre uključuju mučninu, gubitak apetita, umor i dijareju. Kako ovo stanje napreduje, javljaju se i ozbiljniji simptomi poput žutice - žutilo kože i beonjača.

Ostali znaci uključuju otečeni stomak, mentalnu konfuziju, pospanost i krvarenje. Tretmani mogu uključivati transplantaciju jetre, što bi moglo spasiti život.

Video: Da li ste imali burnu subotnju noć? Ako jeste, ovaj napitak će vas podići na noge posle prvog gutljaja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA