ORL specijalista savetuje kako da pobedite kašalj

Kašalj predstavlja veliki problem, kao jedan od najkompleksnijih respiratornih simptoma i značajno utiče na kvalitet života pacijenata

  • 2
Proton

Foto: Proton System

Kašalj je odbrambena reakcija organizma, obezbeđuje čišćenje disajnih puteva, pomaže u izbacivanju sekreta, iritanasa i štetnih čestica. Predstavlja simptom akutne ili hronične infekcije koju treba prepoznati  kako bi  olakšali ove neprijatne simptome pacijentima. Najčešći uzroci akutnog kašlja su virusne ili bakterijske infekcije, slivanje sekreta u grlo, alergije, akutni bronhitis, pušenje, suv vazduh.

Razgovarali smo sa Doc. dr Sanjom Krejović-Trivić, specijalistom ORL-fonijatrom kako da rešite ovaj problem: ‚‚Kašalj je najčešći razlog zbog koga pacijenti dolaze u ordinaciju lekara opšte medicine, specijalista otorinolaringologije, pulmologije i pedijatrije. U svetu se godišnje potroši preko 10 biliona dolara na lekove za kašalj. Postoje tri najčešća uzroka kašlja: rinosinuzitis koji dovodi do slivanja sekreta niz zadnji zid ždrela, bolesti disajnih puteva i refluksna bolest.

U toku je sezona respiratornih infekcija, a aktuelna pandemija Covid 19 zahteva posebnu pažnju u lečenju ovih pacijenata. Ordinacije lekara opšte prakse, a naročito specijalista otorinolaringologije i pulmologije su mesta gde se ovi pacijenti mogu lečiti, ali i edukovati o merama prevencije širenja infekcije‚‚- napominje Doc. dr Krejović-Trivić.

Simptomi respiratornih infekcija mogu biti različiti: zapušenost nosa, sekrecija iz nosa, slivanje sekreta niz zadnji zid ždrela, gubitak čula mirisa i ukusa, kijanje, bol u grlu, promuklost, kašalj, malaksalost, povišena telesna temperatura.

Infekcije gornjih disajnih puteva su najčešće virusnog porekla, ali može doći do komplikacije respiratornih infekcija kada su uzročnici uglavnom bakterije. Kako bi se izbegla zloupotreba antibiotika u lečenju ovih infekcija, potrebno je uraditi bris nosa i ždrela pacijentima, da bi utvrdili uzrok infekcije. Virusne infekcije ne treba lečiti antibioticima nego simptomatski: prirodnim preparatima, jačanjem imuniteta i mirovanjem. Bakterijske infekcije se leče adekvatnim antibioticima na osnovu antibiograma, ali uz obaveznu primenu sekretolitika i evakuaciju sekreta iz nosa. Hiperprodukcija sekreta u gornjim respiratornim putevima može dovesti do zapaljenja sinusa, uva i grla, problema sa disanjem i gutanjem, a postnazalno slivanje sekreta dovodi do kašlja i komplikacija u donjim disajnim putevima.

Doc. dr Krejović-Trivić savetuje - ‚‚Kašalj je koristan kad treba izbaciti sekret i sprečiti slivanje sekreta u donje disajne puteve. Savetuje se ispiranje nosa fiziološkim rastvorom i evakuacija sekreta iz nosa uz upotrebu mukolitika. Preporučujem primenu izotoničnog ili hipertoničnog Propomucil® Physio spreja za nos koji doprinosi izbacivanju sekreta i smanjenju suvoće sluznice nosa. Ispiranje nosa ovim rastvorom pruža višestruku zaštitu tako što, svojim aktivnim sastojcima, doprinosi eliminaciji bakterija i virusa, čisti nos, regeneriše i vlaži sluznicu, smanjuje otok sluznice, olakšava disanje i redukuje postnazalnu sekreciju.

Dodatno za izbacivanje sekreta iz disajnih puteva savetujem upotrebu prirodnog sekretolitika kao što je Propomucil® 600 sa organskim medom koji sadrži prečišćeni propolis sa organskim medom bogatim polifenolima, snažnim antioksidansima koji pomažu odbrani pluća i gornjih disajnih puteva i prirodni N-acetilcistein koji razlaže sekret, olakšava njegovo izbacivanje i pomaže u borbi protiv infekcije, a dodatno  aktivira imunitet.

Poznato je da med ima višestruku ulogu u terapiji kašlja: štiti i oblaže sluznicu usta i grla, umiruje kašalj, deluje kao prirodni antioksidans, ima protivupalno dejstvo, a na sve ovo nam ukazuju i najnovije preporuke Britanskog nacionalnog instituta za zdravstvo prema kojim je med primarni izbor u lečenju kašlja, a Evropsko rinološko udruženje u terapiji produktivnog kašlja izdvaja N-acetilcistein kao prirodni mukolitik, koji razlaže sekret, smanjuje njegovu viskoznost i olakšava iskašljavanje.

Zbog toga svojim pacijentima preporučujem primenu PropoMucil® sa organskim medom zbog svog blagotvornog dejstva i Propomucil® Physio spreja za nos koji doprinosi izbacivanju sekreta i smanjenju suvoće sluznice nosa, zato što sadrže sastojke koji doprinose da pluća i gornji disajni putevi budu zdravi.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realnost

    9. mart 2021 | 09:29

    Sve dok kašljemo je za nas dobro,kada prestanemo je bolje za druge.

  • Po

    9. mart 2021 | 18:45

    Др Сања Крејовић Тривић предивна особа и лекар. Треба је послушати. Одличан чланак.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA