Kovid 19 izazvao trombozu na nezgodnom mestu: Lekari satima pokušavali da spasu pacijenta

Usled infekcije korona virusom, kod 69-godišnjeg pacijenta pojavio se krvni ugrušak u polnom organu

  • 0
hirurgija, operacija, operaciona sala, bolnica, lekari, pacijent, bolest Foto:Ilustracija: Pixabay

Muškarca (69) iz Ohaja nedelju dana mučio je uporan kašalj, praćen otežanim disanjem i opštom slabošću. Lekar mu je dao antibiotik, ali ni posle sedam dana stanje pacijenta se nije poboljšalo.

Otišao je u hitnu pomoć, gde mu je urađen test na korona virus koji je bio pozitivan. Potom je u bolnici lečen deksametazonom i bio je priključen na kiseonik. Dodatni problem lekarima predstavljala je gojaznost pacijenta, za koju je poznato da usporava tok lečenja kovida 19.

Posle desetak dana provedenih u bolnici pacijentu je stanje počelo da se pogoršava. Da bi mu pomogli, lekari su ga okrenuli na stomak i ostavili da tako leži, kako bi mu podstakli rad pluća.

U ovom položaju pacijent je proveo 12 sati.

Ali, ono što je lekare začudilo kada su okrenuli pacijenta na leđa bila je erekcija praćena otokom. Da bi pokušali da ublaže otok i zaustave erekciju, stavljali su mu hladne obloge puna tri sata. Kako ni posle toga nisu rešili problem, bili su primorani da iglom ispuštaju krv iz njegovog polnog organa.

Dijagnostikovan mu je prijapizam, iznenadna i neželjena erekcija koja se javlja zbog punjenja kaveroznih tela koja se ne prazne zbog prepreke u protoku krvi u venskom sistemu ili promene na arterijama. Reč je o akutnom oboljenju koje zahteva hitnu urološku intervenciju.

Pacijent je preminuo na odeljenju intenzivne nege usled problema sa plućima.

Lekari kažu da je za ovaj slučaj prijapizma krivac korona virus koji je izazvao ugrušak u polnom organu pacijenta.

Sličan slučaj desio se i u Francuskoj, gde je 62-godišnji pacijent imao prijapizam koji je trajao četiri sata.

Kad su mu lekari iglom uklonili krv iz polnog organa, videli su brojne tamne krvne ugruške za koje su rekli da su rezultat tromboze izazvane infekcijom korona virusom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA