≫ 

Zašto se britanski soj korona virusa brže prenosi? Virusolog Jovanović objašnjava razloge

- Promene koje su prisutne u ovoj varijanti virusa nisu uticale na smanjenje efikasnosti vakcina koje su dostupne u Srbiji – kaže prof. Jovanović

  • 7
Inzinjeri, mikroskop, masina Foto: Shutterstock

Iako cirkuliše u populaciji već nekoliko meseci, britanski soj korona virusa još nije dovoljno poznat naučnicima.

Ono što se za sada zna o njemu jeste da se brže prenosi, a virusolog prof. dr Tanja Jovanović objasnila je i zašto se to događa.

- Britanska varijanta virusa ima 23 mutacije, od kojih se 8 nalaze u strukturi koja omogućava virusu specifično vezivanje za ćelije pluća – kaže prof. dr Jovanović.

Tanja Jovanović Prof. dr Tanja Jovanović; RTS Printscreen

- Jedna od tih mutacija promenila je konformaciju površinskog proteina i omogućila lakši ulazak u ćeliju, što je potom omogućilo brže razmnožavanje virusa.

To, ističe virusolog, za posledicu ima veću količinu virusnih čestica u respiratornim sekretima preko kojih se virus izlučuje u spoljašnju sredinu. To je razlog bržeg prenošenja virusa, navela je prof. dr Jovanović za Blic Ženu.

Prema njenim rečima, testovi koji su se do sada koristili u otkrivanju virusa u organizmu apsolutno su dovoljni i za otkrivanje ovog soja.

- Promene koje su prisutne u ovoj varijanti virusa nisu uticale na smanjenje efikasnosti vakcina koje su registrovane u Srbiji – zaključila je virusolog.

Prvi registrovan slučaj prisustva britanskog soja korona virusa u Srbiji bio je kod žene iz Novog Sada koja je doputovala iz Londona, a kojoj je PCR test urađen krajem decembra 2020. godine.

Video: Godina borbe za živote u crvenoj zoni VMC Karaburma

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiklop

    9. mart 2021 | 12:27

    Uz svo poštovanje Vas i Vaših kolega, prosto je neverovatno da je i posle godinu dana ovaj virus nepoznanica za sve naučnike-virusologe širom sveta.Zaključak je da ste svi bili uljuljkani decenijama, dobro plaćeni, bavili se drugim virusima, a sada imate izgovor za pojavu svakog "novog" soja Corone koji Vas iznenadi svojom jačinom i snagom.Malo vas je hrabrih da kažete da je sve ovo biogenetički proizvod koji se oteo kontroli proizvođača.

  • Dija

    9. mart 2021 | 13:19

    Da skratimo pricu Vazduh je zagadjen ,udisemo zlo,koje neko? Prosipa i siri medju ljude

  • Rade

    9. mart 2021 | 12:25

    Hahahahhaa o cemu bre pricate...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA