≫ 

Ovih 8 namirnica mnogi smatraju dijetalnim i zdravim, a one zapravo otežavaju gubitak kilograma

Pune su soli, kalorija i aditiva

  • 3
pirinač Foto: Freepik

Da biste se rešili prekomernog unosa kalorija, a samim tim i viška kilograma, veliki naglasak treba staviti na kvalitet ishrane i pažljiv odabir sastojaka.

Kao osnovu za zdrav način života, vredi dati prednost namirnicama bogatim vlaknima i hranjivim sastojcima koji podržavaju metaboličke procese u telu, doprinoseći tako i oslobađanju suvišnih kilograma.

Već znamo da su pekarski proizvodi, potogovo oni koji sadrže belo brašno i margarin u sebi, izuzetno nezdravi, posebno ako ih jedete svakog dana. Ali, na listi zdravih nakirnica često se "provuku" i one koje ne čine uslugu osobama koje žele da smršaju.

1. Zamrznuta jela sa mesom

Iako se zamrznuta i instant jela brzo i lako pripremaju i često su ukusnija od prirodnih namirnica, sadrže brojne konzervanse, aditive i često previše soli.

Mnogo je sigurnije pripremiti meso kod kuće i začiniti po volji.

zamrznuto jelo Foto: Pixabay

2. Suvo voće

Suvo voće sadrži puno vlakana i antioksidanata, ali i dosta šećera, ulja i regulatora kiselosti.

Bez obzira na to koje suvo voće konzumirate, imajte na umu da je ono uvek kaloričnije od svežeg. Nije loše uvrstiti ga u ishranu s vremena na vreme, ali u manjim količinama.

3. Kukuruz iz konzerve

Povrće u konzervi se priprema sa puno soli. Tako, na primer, 100 grama konzerviranog kukuruza sadrži 275 miligrama natrijuma. Previše soli može da zadrži tečnost u organizmu.

Zamrznuto povrće može da bude bolja alternativa, ali ne zaboravite da i ono često sadrži dodatnu so. Zato je uvek najbolja opcija da sami zamrznete povrće - tad ćete znati šta stvarno jedete.

kukuruz Foto: Pixabay

4. Pirinčane galete

Pirinčane galete ne sadrže puno masti i šećera, ali zato imaju dosta soli i kalorija u sebi. Jedna galeta sadrži približno 35 kalorija i 30 do 70 miligrama natrijuma. A znamo već da se niko ne zaustavi na jednoj pirinčanoj galeti, već pojede celo pakovanje...

5. Prerađeni mesni proizvodi

Mesne prerađevine, poput kobasica, slanine, šunke ili parizera sadrže puno soli i aditiva, a umesto pravog mesa u njima često mogu pronaći i svinjska koža i živinske kosti. Pametno je birati samo proizvode sa visokim sadržajem mesa od najmanje 80 odsto.

6. Žitarice iz kutije

pahuljice, musli Foto: Pixabay

Musli i pahuljice od žitarica sadrže najmanje 20 grama šećera na 100 grama, što odgovara gotovo celokupnom dnevnom unosu šećera. Najbolje je jesti ovsenu kašu od pahuljica koje ste kupili u rinfuzu, sa jogurtom i sezonskim voćem.

7. Supa iz kesice

Većina supa iz kesica sadrži puno aditiva, pojačivača ukusa i konzervansa, tako da se ne može nazvati zdravim jelom. Budući da nemaju gotovo nikakav sadržaj vlakana, supe iz kesice takođe usporavaju metabolizam.

8. Dijetalni gazirani sokovi

kokakola, piće, sok Foto: Pixabay

Veštački zaslađivači koji se mogu pronaći u takozvanim light sokovima, pokreću odgovor insulina u pankreasu na isti način kao šećer, što dovodi do skladištenja masti. Umesto toga, odaberite sveže ceđeni sok ili, još bolje, pojedite celu voćku - tako ćete uneti vlakna koja su prava blagodat za probavni sistem.

Video: Beli hleb i pica nisu toliko nezdravi, i nisu jedini na listi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crnka78

    19. mart 2021 | 09:47

    Na kraju ispada da je najzdravija opcija da se hranimo POHOVANIM VAZDUHOM ?! 🤷‍♀️🤦‍♀️

  • Gargantua i Pantagruel.

    25. april 2021 | 20:16

    Najbolje je pojesti pun tanjir "magarecih poprda", kao sto napisa Fransoa Rable u svom romanu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA