≫ 

Spavaćemo jedan sat kraće i ne samo to: Kako pomeranje časovnika može da utiče na naše zdravlje

Dermatolozi kažu da u ovom periodu mnogi imaju probleme sa kožom

  • 9
budilnik, sat, devojka, spavanje, buđenje Foto: Freepik/gpointstudio

Letnje računanje vremena počinje u nedelju, 28. marta, pomeranjem časovnika za jedan sat unapred, odnosno sa dva na tri sata ujutru.

Prelazak na letnje računanje vremena kratkoročno znači za jedan čas kraći san, ali dugoročno donosi duže trajanje dana u toku šest meseci od kraja marta do kraja oktobra.

Kako ovaj prelazak može da utiče na zdravlje

Bilo kakva promena ili poremećaj u našem prirodnom ciklusu može da uzrokuje i smanjenu produktivnost i gubitak interesa za rad. U ovom periodu često postajemo podložniji bolestima i umorniji smo.

Sat se pomera napred pa ćemo spavati jedan sat kraće. Dermatolozi upozoravaju da ova promena može loše da utiče na vašu kožu pa s toga treba preduzeti određene mere zaštite i prevencije. Gubitak jednog sata spavanja može da izazove poremećaj unutrašnjeg sata koji može da utiče na tempo starenja vaše kože.

- Naše telo je na zanimljiv način povezano sa našim unutrašnjim satom. Čak i najmanje promene u ovom satu mogu da utiču na naše zdravlje, naročito na kožu. Dolazi do promene navika u spavanju, telesnoj temperaturi, radu srca, krvnog pritiska, količine kiseonika i lučenju hormona, a sve utiče na to kako vaša koža izgleda i kako se oseća - rekla je Kendis Braun kozmetičarka na vodećoj klinici u Britaniji, prenosi Mirror.

Budući da je biološkom satu potrebno vremena da se prilagodi "poremećenom budilniku", ne treba da vas iznenadi ako sutra osetite jak umor, pospanost, pa čak i probleme sa srcem kod starijih ljudi.

Pomeranje časovnika mnogo utiče na raspoloženje. To je naročito izraženo kod metereopata i ljudi sa osetljivim krvnim sudovima.

Video: Partneri u zločinu: Prespavali ceo put i zbog toga obišli ceo internet

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja B.

    27. mart 2021 | 10:21

    Kakva glupost sa tim pomeranjem napred nazad,i dodje se na isto,ocete li sa tim prekinuti,a i pricali ste ...

  • JA

    27. mart 2021 | 11:07

    Svake godine kazu da je to bilo poslednje pomeranje, a nikad kraja. 😂

  • Mr

    27. mart 2021 | 11:47

    Strasno znacu koliko mi to pomeranje sata ide na zivce napred ,nazad..i to letnje racunjanje vremena ,razumem da je produzen zivot za jedan sad po danu ali ja sam uvek zbog toga ne ispavan jer grad je cuje se glasovi jos u 22h napolju deca se igraju ,ko da spava u 22h a moram zbog posla da legnem ranije jer ustajem u pola 5.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA