Hronične bolesti i gojaznost nisu jedini razlozi za teži oblik kovida-19: I geni imaju ulogu

Veliko istraživanje italijanskih naučnika

  • 0
Korona virus Foto: Pixabay

Neke genetske predispozicije su “krive” što deo obolelih od kovida-19 razvije teške oblike zaraze, potvrdilo je istraživanje italijanskih naučnika, čije rezultate objavljuje novina namenjena medicinskom osoblju “Popular Sajens”, prenosi Tanjug.

Naučnici su istraživanje bazirali na uzorku od 1,7 miliona podataka koji su pohranjeni u međunarodnom centru Covid-19 Host Genetics Initiative, a čiji deo čine 143 istraživačka centra iz celog sveta.

Među ispitanim uzorcima su i oni od 7.000 osoba koje su razvile teške oblike infekcije korona virusom.

Značaj ovog istraživanja je u tome što će naučnicima i medicinskom osoblju omogućiti da predvide tok bolesti zaraženih i da u skladu s tim preduzmu mere ili prepišu lečenje.

Ranija istraživanja su potvrdila da stariji pacijenti više i lakše obolevaju od težih oblika kovida-19. Takođe, dosadašnja istraživanja su pokazala da od kovida-19 češće oboljevaju muškarci, kao i da su teže kliničke slike viđene kod pacijenata koji imaju hronične bolesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA