≫ 

Duži dani mogu da poprave raspoloženje: Koliko vremena dnevno provodite na dnevnoj svetlosti?

Da li imate jednu rutinu koju svaki dan obavljate napolju?

  • 0
sunce, jutro, kafa, devojka Foto: Freepik/svetlanasokolova

Duži dani i te kako mogu da nam poprave raspoloženje. Istraživanja su pokazala da izlaganje dnevnoj svetlosti aktivira neurotransmiter serotonin, koji je povezan s poboljšanjem raspoloženja i osećajem smirenosti.

Istraživanja su dalje pokazala da nizak nivo vitamina D (kojeg dobijamo direktno od sunčeve svetlosti) može da ima negativan uticaj na naše psihičko zdravlje, te da utiče na pojavu depresije i anksioznosti, piše Lepota i Zdravlje.

Dobra vest je da možemo, na veoma jednostavan, prirodan način, da povećamo nivo i serotonina i vitamina D u telu – boravkom na sunčevoj svetlosti. Međutim, to može biti problem za sve one kojima radno vreme ne dozvoljava da deo dana provedu napolju.

Kako iskoristiti dnevnu svetlost?

Budući da u većini slučajeva nemamo mogućnost da radimo napolju, važno je poslušati savete stručnjaka koji će nam pomoći da dobijemo preko potrebnu dnevnu dozu prirodne svetlosti, a da nam to ne poremeti dnevni raspored i obaveze.

Pokušajte da isplanirate makar jednu jutarnju rutinu koju ćete obavljati napolju. Bilo da je to ispijanje prve jutarnje kafe, doručkovanje, vežbe istezanja ili odgovaranje na mejlove.

Čim postane dovoljno toplo, i dani budu duži, ukoliko nemate dvorište, izađite na terasu i na dnevnoj svetlosti obavite svoje standardne jutarnje rituale. Na taj način, ne remeteći svoj dan, dobijate potrebne količine vitamina D na dnevnoj svetlosti i poboljšavate svoje raspoloženje, te dobijate energiju za ostatak dana.

Video: Pogledajte pingvine kako ručaju na toplom beogradskom suncu: Ovako se uživa u doba korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA