Ako kašljete duže od 3 nedelje, obavezno se javite lekaru: Simptom može da ukaže na opaku bolest

Rak pluća se u našoj državi godišnje dijagnostikuje kod više od 6.000 ljudi

  • 2
Rengenski snimak, pluća, Lekar, Doktor, Pacijent, Bolest, Rak, Terapija

Foto: Shutterstock

Rak pluća jedna je od najsmrtonosnijih bolesti u Srbiji, a godišnje se dijagnostikuje kod najmanje 6.000 ljudi. Taj broj prošle godine za 1.500 je bio manji, ali to ne treba da raduje.

Zbog čega je to tako objasnio je dr Mihailo Stjepanović, zamenik direktora Klinike za pulmologiju, koji je rekao da je ova klinika u dva navrata bila u kovid režimu.

- Problem je dijagnostika, zato je brojka manja. Sa druge strane, postoji i strah od kovida, pacijenti se nisu javljali. Nažalost, sada se javljaju u poodmaklim fazama bolesti - rekao je on u gostovanju na TV Prva.

Rak pluća se uglavnom kasno otkrije, zašto?

 

Stjepanović je rekao da je prvi simptom kašalj koji traje duže vreme.

- Svaki kašalj koji traje duže od tri nedelje zahteva ispitivanje. Pacijent onda treba da se javi izabranom lekaru i da se uradi barem radiografija grudnog koša, a onda i dalje analize - objasnio je on.

Kada je reč o tome zašto se rak pluća uglavnom kasno dijagnostikuje, Stjepanović je obrazložio da su pluća veliki organ i da, nažalost, kancer "treba" da poraste nekoliko centimetara da bi se javili neki simptomi.

- Jedan od faktora je stres. Potom, konzumiranje cigareta, jer više od 90 odsto obolelih su pušači, zatim aerozagađenje, genetski faktori... Desi se neki okidač i pacijent dobije rak pluća - ukazuje dr Stjepanović na uzročnike ove bolesti.

rak pluća

foto: pixabay.com/telegraf

Kako sprečiti?

 

Kao obavezno savetuje se skrining pluća barem jednom godišnje, posebno kada su pušači u pitanju. Svaka promena kašlja znak je za alarm.

- Svi koji imaju više od 50 godina, dugogodišnji pušači, barem jednom godišnje trebalo bi da urade snimak pluća - kaže zamenik direktora Klinike za pulmologiju.

Vakcina protiv korone, da ili ne?

 

Prema rečima dr Stjepanovića, svi onkološki pacijenti mogu i treba da se vakcinišu.

- Oni imaju periode, u zavisnosti od lečenja kada mogu da se vakcinišu. Ali da, savetuje se obavezna vakcinacija i pre toga razgovor sa svojim onkologom - kaže on i dodaje da je pogodna bilo koja vakcina, budući da nema kontraindikacija ni na jednu trenutno dostupnu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kjg

    7. april 2021 | 10:23

    Kakav skrining? Pa poale svake prehlade u zadnjih x godina ostaje kasalj i lekari kazu normalno proci ce za nekih 5,6 nedelja

  • Milan

    7. april 2021 | 14:24

    Ja kašljem 20 godina,nikad pušio nisam a doktor kaže pluća su ti uredu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA