≫ 

Koja je razlika između običnog i cejlonskog cimeta: Ovo su sve njegove blagodeti

Postoje razlike u hemijskom sastavu kod različitih vrsta cimeta, a on može varirati i u zavisnosti od kog dela biljke je napravljen

  • 1
Cimet Foto: Pixabay

Cimet ima dugu istoriju upotrebe u tradicionalnoj medicini širom sveta. Danas se pominje u kontekstu ishrane kod raznih zdravstvenih problema.

Hiljadama godina koristi se kao začin, a dobija se iz kore raznih vrsta cimeta. Lišće, cveće, plodovi i korenje takođe se koriste kod pripreme jela, ali i u lekovite svrhe.

Postoje razlike u hemijskom sastavu kod različitih vrsta cimeta, a on može varirati i u zavisnosti od kog dela biljke je napravljen.

Najčešća vrsta cimeta koja se nalazi u kuhinjama ljudi u našim krajevima je cimet "casia" (Cinnamomum burmannii ili Cinnamomum aromaticaum) koji se uzgaja u jugoistočnoj Aziji. Taj cimet daje finu aromu kolačima i određenim slanim jelima, ali nije toliko dobar za zdravlje kao cejlonski (Cinnamomum zeylanicum ili Cinnamomum verum) koji se prvenstveno uzgaja na Šri Lanki.

Cejlonski cimet

Cejlonski cimet razlikuje se od ostalih sorti. Karakterističnog je oblika, svetlije boje i nežnog ukusa, a ono najvažnije, poseduje svojstva koja su odlična za zdravlje i ublažavanje raznih tegoba - u tome je daleko bolji od "casia" cimeta.

Cimet ima dugu istoriju upotrebe u tradicionalnoj medicini u raznim delovima sveta, uključujući Kinu, Indiju i Iran.

Blagodeti cimeta

Cimet je pun antioksidanasa koji su našem telu potrebni u borbi protiv slobodnih radikala, osim toga ima protivupalna dejstva i štiti od raznih infekcija.

Cimet Foto: Pixabay

Korišćenje cimeta u ishranu smanjuje nivo lošeg holesterola i triglicerida i poboljšava osetljivost insulina. Takođe, može pomoći i u snižavanju šećera u krvi, jer jedan sastojak cimeta deluje na ćelije tako što oponaša insulin.

Upotrebom cimeta štitite zube od karijesa, a u kombinaciji sa medom može vam pomoći u gubitku viška kilograma.

Video: Ljuto kisele kokice sa tajlandskim začinima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk Glusac

    1. januar 2022 | 01:45

    OCIGLEDNO JE DA SAMO TREBA KORISTITI CEJLONSKI CIMET

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA