Zbog čega se razmatra treća doza vakcine protiv korona virusa: Virusolog Jovanović navodi 2 razloga

Jedan pravac okrenut je prema pojavi novih varijanti virusa

  • 28
Vakcina korona virus

Foto: Tanjug/AP

Virusolog Tanja Jovanović kaže da se treća doza vakcine protiv korona virusa spominje u dva različita konteksta, odnosno da postoje dva pravca.

Jedan pravac okrenut je prema pojavi novih varijanti virusa.

- Virus mutira i polako menja one strukture koje su vrlo važne za neutralizaciju virusa sa imunitetom koji je izazvala vakcina. U tom smislu pojavljuje se i manja efikasnost vakcina na te nove sojeve. Ono što dominira u našoj zemlji je britanski soj, a pokazano je da su sve vakcine dostupne u Srbiji potpuno efikasne - rekla je dr Jovanović.

- Međutim, pojavljuje se južnoafrička varijanta, imamo brazilsku varijantu i kod njih dolazi do akumulacije još većeg broja mutacija, i to u nekom ključnom regionu koji je virusu bitan da uspostavi kontakt sa našim ćelijama. Tu je pokazano da ta antitela i ćelijski imunitet koji se stvara samom vakcinom može da bude manje efikasan. Zato su istraživači spremni da naprave treću dozu vakcine na novu varijantu virusa - objašnjava Jovanović.

Kada je reč o drugom pravcu, odnosno kontekstu u kome se spominje treća doza cepiva, doktorka kaže da se razmatra ukoliko posle dve doze vakcine, nije stvoren imunitet.

- Razmatra se da li dati treću dozu vakcine ili primiti neku drugu - rekla je virusolog Jovanović na TV Prva.

Ona je dodala da je svaka platforma za proizvodnju cepiva drugačija i da na drugačiji način stimuliše imunski odgovor, te bi u skladu sa tim trebalo proceniti da li će on biti na neku drugu vakcinu drugačiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prevaren

    13. april 2021 | 11:54

    Primio sam obe fajzerove, ni ne pomišljajte na treću, radije ću umreti ili u zatvor ako treba, dosta mi je više svega, da ste ga preterali, jeste, i to mnogo

  • Mila

    13. april 2021 | 11:51

    Ovom ludilu,nema kraja..

  • onda to znači

    13. april 2021 | 11:50

    To znači da dostupne vakcine nisu delotvorne da će narod godišnje morati da primi po nekoliko doza vakcina koje su tek u fazi ispitivanja. Zar vam delujemo toliko brljivo i blesavo da pristanemo na to da za džab đžabe budemo pokusni kunići? Ne dolazi u obzir!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA