Hrana koja šteti koži: Dermatolozi otkrivaju koje namirnice su kobne za lep ten ako ih jedete često

Pojedine namirnice mogu da izazovu upale, akne, bore i starenje kože, posebno ako bez njih ne možete da zamislite dan

  • 4
godine, starost, ogledalo, zena, bore Foto: Shutterstock

Nije tajna da previše izlaganja suncu vremenom može naneti štetu vašoj koži. Ali da li ste znali da hrana koju jedete takođe utiče na izgled kože i može da ubrza starenje i pojavu akni i bora?

- Svi znamo da okolina, naši geni i rutina nege mogu uticati na izgled kože. Ono što je manje poznato je da hrana koju jedemo takođe igra ulogu u tome kako naša koža izgleda - objašnjava kozmetolog dr Majkl Grin.

Dermatolozi podsećaju da postoji mnogo popularnih namirnica koje mogu dugotrajno oštetiti kožu, posebno ako ih često konzumirate.

1. Mesne prerađevine

- Kobasice, salame i druge mesene prerađevine sadrže velike količine zasićenih masti i nitrata koji mogu da dovedu do upale - kaže dermatolog Džoram Hart.

2. Masno meso

- Konzumiranje mesa sa visokim sadržajem zasićenih masti moglo bi da doprinese stvaranju akni. Masniji komadi mesa povezani su sa visokim koncentracijama faktora rasta insulina koji stimuliše proizvodnju polnih hormona. Potom hormoni podstiču proizvodnju sebuma i na kraju, utiču na stvaranje akni -  napominje kozmetolog Grin.

wagyu meso Foto: Freepik

Umesto masnog mesa, Grin predlaže konzumiranje drugih izvora proteina. Piletina, riba i ćuretina mogu biti dobra alternativa i mogu pomoći u suzbijanju izbijanja akni.

3. Kravlje mleko i drugi mlečni proizvodi

- Istraživanja pokazuju da konzumiranje velike količine mleka, posebno kravljeg, može prouzrokovati izbijanje akni - primećuje dr Hart.

Dokazano je da mlečni proizvodi od kravljeg mleka (poput jogurta i sira) povećavaju faktor rasta sličan insulinu (IGF-1), što uzrokuje povećanje veličine lojnih žlezda naše kože, veću proizvodnju sebuma i više izbijanja akni. Zanimljivo je da nemasno / obrano mleko uzrokuje više izbijanja akni nego obično mleko. Uzrok može biti veći sadržaj šećera u mlečnim proizvodima sa smanjenom masnoćom.

4. Protein surutke

Prema dr Ani Guanč, dermatologu, belančevine surutke mogu izazvati akne.

- Šejkovi na bazi proteina surutke mogu povećati proizvodnju androgena i ovo oponaša testosteron. To može dovesti do izgradnje čiste mišićne mase, ali takođe stvara savršeno okruženje za izbijanje akni, povećanjem proizvodnje ulja i samim tim povećanjem šanse za bakterije - navodi ona.

5. Hrana iz mikrotalasne

Obroci pripremljeni ili podgrejani u mikrotalasnoj pećnici povezani su sa oštećenjem kože, jer se plastika topi u vašem obroku, pa potom unosite toksine u telo, upozoravaju dermatolozi.

6. Majonez

- Majonez je bogat uljima bogatim omega-6 i podstiče zapaljenske procese, čineći kožu manje savršenom - kaže dermatolog Okonel.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    15. april 2021 | 15:13

    Zivot je previse kratak da bi se brojale kalorije!!!Po ovome, nista ne smem da jedem.Pa nisam biljka da zivim od sunceve svetlosti

  • Dana

    15. april 2021 | 15:21

    Jedem sve sto volim, najvise cokoladu. Ten mi je super, bez akni i bora. Ne mucim se i uzivam umereno u svemu sto ima dobar ukus. Brojanje kalorija je tako zamorno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA