SAD pozivaju na hitnu pauzu upotrebe vakcine "Džonson i Džonson": Krvni ugrušci kod 6 pacijenata

Svih šest primalaca ovog cepiva koji su razvili redak poremećaj bile su žene stare između 18 i 48 godina

  • 1
Vakcina Džonson i Džonson Foto: Tanjug/AP

Američke savezne zdravstvene agencije pozvaće danas na uvođenje hitne pauze u upotrebi jednokratne doze vakcine "Džonson i Džonson" nakon što je šest Amerikanaca koji su je primili razvilo redak poremećaj koji uključuje stvaranje krvnih ugrušaka, piše "Njujork tajms".

Kako navodi list, pozivajući se na zvaničnike koji su upoznati sa tom odlukom, svih šest primalaca bile su žene stare između 18 i 48 godina, preneo je Rojters.

Jedna žena je preminula, a druga žena u Nebraski je hospitalizovana u kritičnom stanju, izvestio je list, a prenosi Tanjug.

Naučnici i medicinski stručnjaci Uprave za hranu i lekove (FDA) i Centra za kontrolu bolesti (CDC) zajednički će ispitati moguće veze između vakcine i pojave krvnih ugrušaka kod malog broja imunizovanih.

Istraga će pomoći da se utvrdi da li FDA treba da nastavi da odobrava upotrebu vakcine za sve odrasle osobe ili da ograniči odobrenje. Stručnjaci Odbora za imunizaciju sastaće se sutra da bi razgovarali o slučajevima krvnih ugrušaka, a FDA će potom analizirati podatke.

Takođe, svima koji su primili "Džonson i Džonson" vakcinu, a imaju jaku glavobolju, bolove u stomaku, bolove u nogama ili otežano disanje u roku od tri nedelje po imunizaciji savetuje se da se jave svom lekaru. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA