≫ 

Ginekolog o akušerskom nasilju: Empatija prema trudnici je važna, ali lekar nekad mora da bude strog

- Mnoge porodilje se potpuno uspaniče i "izgube glavu" do te mere da ni muževi ne znaju zašto se one tako ponašaju - kaže za Telegraf dr Gordana Obradović

  • 12
porođaj, porodilja, muž, žena

Foto: Shutterstock

Iako mnogi tvrde da je porođaj najlepši trenutak u životu jedne majke, mnogim porodiljama to iskustvo može da bude traumatično. Pored straha od bola, komplikacija i postporođajne depresije, pojedine žene moraju da se suoče sa još jednim problemom - akušerskim nasiljem.

Novinarke Mina Smiljanić i Tijana Radonjić nedavno su otkrile javnosti sa kakvim su se verbalnim zlostavljanjem susrele u sali za porođaje.

U trenutku potpune slabosti, kada donose novi život na svet, ženama je potrebna mentalna podrška i pomoć. Priča Mine Smiljanić o neprijatnom iskustvu sa doktorom, ohrabrila je druge žene da otvoreno priznaju kakve su uvrede trpele pre i tokom porođaja.

"Šta se dereš, to je samo porođaj, tolike su se porađale pre tebe, pa nisu kukale!"

"Babe su se nekad na njivi porađale, pa im ništa nije falilo. Mnogo si ti razmažena i bezobrazna, a i ugojila si se baš, biće muka s tobom!"

"Ti nisi ovde da postavljaš pitanja, nego da se porađaš. Hajde, napni se, neće beba sama izaći!"

Ovo su samo neke od rečenica koje se mogu čuti u salama za porođaj, a koje majke godinama ne mogu da zaborave.

Gde je granica između strogog stava i akušerskog nasilja?

 

Loš odnos prema trudnicama, nažalost, nije redak slučaj. S druge strane, akušeri kažu da je u određenim situacijama, radi bezbednosti porodilje i bebe, neophodno da se postave strogo. Ipak, nameće se pitanje gde je granica između strogoće i nasilja?

- Najstresniji period porođaja, kako za majku tako i za bebu, ali i za nas, jeste ekspulzija, kada porodilja napinje - kaže za Telegraf dr Gordana Obradović, ginekolog.

- Tu smo vremenski ograničeni, jer to za bebu može biti traumatično. Budući da se sve više primenjuje anestezija, bolovi više nisu strašni, a i porodilje imaju psihofizičke pripreme i dobro su informisane o procesu porađanja.

Dr Obradović naglašava da lekar ne sme da dozvoli sebi da vređa pacijenta. Ipak, ne reaguju svi na isti način u stresnoj situaciji. Zato mnogi akušeri kažu da je povremeno, radi bezbednosti majke i bebe, neophodno da lekar ima strog i ozbiljan stav.

- Zadatak čitavog tima oko porodilje jeste da porođaj bude bezbedno završen. Odgovornost akušera jeste da zaštiti i mamu i bebu. Ipak, svi smo različiti: neke majke u stresnim situacijama skupe svu snagu, dok se neke mame u potpunosti dekomponuju. Deo našeg posla je da procenimo kako da se postavimo prema porodilji. Ja kao žena, imam empatiju prema svojim pacijentima, ali povremeno je neophodan strog pristup kako bi sve prošlo u redu - ističe sagovornica Telegrafa.

Trudnica, trudna žena

Foto: Shutterstock

Dr Obradović naglašava da se mnoge porodilje potpuno uspaniče i "izgube glavu" do te mere da ni muževi ne znaju zašto se one tako ponašaju.

"Neke stvari samo porodilja može da uradi"

 

- Porođaj sam po sebi, koliko god mi bili ljubazni, može biti traumatičan. Neophodno je imati ljudski pristup i prema porodilji pokazati razumevanje. Jasno nam je da porođaj nije lak, ali neke stvari jedino porodilja može da uradi - dodaje naša sagovornica.

Prema njenim rečima, uvrede na račun pacijenata su nedopustive, ali, ističe, "povremeno moramo da uzmemo u obzir da su i lekari samo ljudi".

- Dvadesetčetvoročasovno dežurstvo je izuzetno naporno i svašta može da se desi u tom periodu. Može da se desi da porođaj krene u pet ujutru, a porodilja paniči; kao i svima drugima, i nama lekarima se desi da izgubimo živce. Moja dugogodišnja prijateljica još pamti kako sam tokom njenog porođaja izbečila oči i viknula: "Napni se!" Naravno, tu nije bilo nikakve loše namere, jednostavno je neophodno povremeno malo imati stroži stav, kako bi porodilja ozbiljno shvatila situaciju - zaključila je dr Gordana Obradović.

(Telegaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    14. april 2021 | 16:32

    Jedno je strogoća lekara/babice, kako bi porodjaj bio bezbedan, a uvrede upućene na račun fizičkog izgleda porodilje i neumesni komentari su sasvim drugo!!!

  • Zoki

    14. april 2021 | 18:00

    Zašto se stiče utisak da kolege lekari pokušavaju da ublaže neprimereno i u najmanju ruku nekulturno ponašanje kolege anesteziologa iz Narodnog fronta?

  • ....

    14. april 2021 | 17:28

    Nisu se nekada babe poradjale na njivi, već mlade žene bez mane i straha.Danas se puno njih po prvi put poradja sa godinama koje više prilice babama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA