Zaboravite na pidžamu: Ovo su zdravstvene blagodeti kada spavate nagi

Za mirniji san, mršavljenje, pa i podizanje imuniteta, spavanje bez pidžame ili spavaćice može da bude od velike koristi

  • 2
Spavanje, gola, krevet san Foto: Shutterstock

Spavanje u golom stanju ima brojne zdravstvene prednosti - od toga da obezbeđuje mirnije snove, do mogućnosti da sagorite koju kaloriju više.

Evo svih razloga zbog kojih će spavanje u golom stanju koristiti vašem zdravlju.

1. Mršavite

Spavanje u hladnom okruženju pomaže vam da ubrzate metabolizam i sagorite više kalorija nego što biste to učinili noću, kada se metabolizam generalno usporava.

2. Spavajte mirnije

Kad spavate nagi, to omogućava vam da telo bude hladnije. Da biste potpuno zaspali, temperatura vašeg tela mora da padne za pola stepena. Mnogo je lakše postići optimalnu temperaturu spavanja ako nemate ništa na sebi.

3. Zdravo je za vaše intimne delove

Nošenje donjeg rublja ili uskog materijala preko intimnih delova može povećati rast bakterija ili dovesti do infekcije gljivicama. Ako spavate bez garderobe na sebi, oslobodićete intimne delove, pa će i rizik od neprijatnih stanja u intimnoj zoni biti manji.

4. Održava vas mladima

Pored toga što spavate mirno i udobno, spavanje u nagom izdanju olakšava izbacivanje mrtvih ćelija kože i folikula dlake.

Pored toga, smanjuje telesnu temperaturu, štiti ćelije i usporava proces starenja.

Spavanje, gola, krevet san Foto: Shutterstock

5. Erotski je

Dok spavate goli, vašem partneru i vama ovaj "noćni autfit" može pomoći da zadržite intimnost, a kontakt sa kožom na kožu takođe je lekovit.

6. Ugodnije je

Ući u hladne čaršave potpuno goli je osećaj koji je teško opisati. Spavati go znači da nećete morati da se borite sa preuskim ili prevelikim pidžamama ili da se bacate i okrećete kako biste je namestili. Ove stvari su vrlo dosadne, posebno kada pokušavate da zaspite. Ali osećati mekane hladne čaršave na svom golom telu je udobno i umirujuće.

7. Ublažava stres

Budući da je spavanje u golom stanju tako udobno, prirodno je što ćete biti opušteniji. Tu je i osećaj slobode i nesputanosti koji takođe pomaže u ublažavanju stresa.

8. Dobro je za vaš imunološki sistem

Kako spavanje u golom stanju osigurava miran san, tako pomaže i da smanjite nivo stresa. Poznato je da stres može štetno uticati na imuni sistem - viši nivo stresa potencijalno može povećati verovatnoću da "zaradite" bolest ili će vam biti potrebno duže da se oporavite.

Zato budite slobodni i uživajte u golom snu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joca

    16. april 2021 | 08:07

    A i lakše ga je staviti kada se čovijek probudi noću.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA