Preleže kovid-19, pa im se oduzmu i ruke i noge: Doktor sa VMA o posledicama infekcije koronom

Lekari kažu da za sada nije moguće predvideti ko bi mogao da doživi post-kovid sindrom

  • 1
Brazil, korona virus, bolnice, bolnica

Ilustracija; Foto: Tanjug/AP

Lista zdravstvenih posledica koje mogu da se jave posle infekcije korona virusom iz dana u dan je sve duža. Lekari beleže opadanje kose, lupanje srca, zamor, kašalj, otežano disanje, bol u mišićima, bolove u kičmi...

Što je infekcija bila jača, a imuni sistem slabiji, to su posledice koje mogu da se jave jačeg intenziteta i šireg spektra.

Glavni dežurni neurolog Vojnomedicinske akademije (VMA) dr Toplica Lepić kaže da su se kod pojedinih pacijenata koji su lečeni u ovoj zdravstvenoj ustanovi pojavili neurološki problemi.

- Lečili smo nekoliko stanja posle preležanog kovida-19 – izjavio je dr Lepić za RTS.

- Oni mogu da imaju lakša stanja, kao što su vrtoglavica, trnjenje ekstremiteta, međutim, lečili smo i četiri pacijenta sa oduzetošću sva četiri ekstremiteta, kao i pacijente sa smetnjama u govoru i sa pojavom mucanja.

Prema njegovim rečima, svi do sada primljeni bolesnici su dobro reagovali na terapiju, i svi su otpušteni kući.

Korona je gora od koksakija

 

Kardiolog dr Marija Zdravković, direktorka KBC „Bežanijska kosa“ izjavila je da se ne može predvideti ko bi mogao da doživi post-kovid sindrom. Kako je objasnila, komplikacije posle preležanog kovida-19 mogu da se jave na različitim organima.

Pacijenti ponekad dolaze sa kardiovaskularnim i gastroenterološkim problemima, kao što su kratak dah, izliv na srcu i lupanje srca.

Dr Marija Zdravković

Foto: Marko Jovanović

- Mi smo imali nekoliko slučajeva kada je rađena koronarografija sa sumnjom na akutni infarkt, a potpuno su normalni krvni sudovi – rekla je dr Zdravković.

- Radi se o takozvanoj mimikriji, da umesto infarkta postoji srčana korona i onda dolazi do spazma krvnog suda i mi imamo sliku akutnog infarkta, a pacijent nema akutni infarkt, ali to ne znači da je njegovo srce zdravo. Nije zdravo, jer je napadnuto koronom.

Ona je ukazala na podatak koji je objavila jedna profesorka iz Nemačke, da 92 procenta osoba koje imaju kardiovaskularne tegobe imaju zahvaćenost srčanog mišića po tipu korona miokardita.

- To znači, po tipu, kao što su ranije ljudi pričali 'ja imam koksaki i napao mi je srce', e to je sada korona, samo što je ona mnogo gora od koksakija. Ona pravi edem, otok određenog dela srčanog mišića koji je tog trenutka toliko mali da ne može da se vidi na ultrazvuku, ali je aritmogen i daje taj poremećaj srčanog ritma – istakla je dr Zdravković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaca

    15. april 2021 | 12:30

    Tacno tako:posle korone imam lupanje srca,opadanje kose, lose raspolozenje stanje slicno klimaksu.....ali nikako da dodjem do toga kako to prolazi?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA